Hlavní obsah

Bělorusko: Navenek záhadné, ale uvnitř přátelské

Právo, Josef Miškovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestovatelské mapě neustále ubývá míst, která nejsou zatížena přílivem turistů a o nichž se toho moc neví. O to více překvapí, když se taková oblast objeví za humny. Třeba nedaleké Bělorusko, o němž se toho u nás příliš neví. Vzhledem k tomu, že se tam zanedlouho hraje hokejové mistrovství světa, tam jistě vyrazí i mnoho českých fanoušků. Je tedy na čase toto nevědomí napravit.

Foto: Josef Miškovský, Právo

Výhled z vrchu Maják

Článek

V posledních letech Bělorusko „proslavil“ především diktátorský prezident Alexandr Lukašenko, který tam vládne nepřetržitě od roku 1994. Přijde-li řeč na toto téma, většina Bělorusů raději stočí řeč jinam, případně Lukašenkův režim sice kritizuje, ale velmi opatrně a nepřímo. Někteří si servítky neberou, jiní jsou se současnou situací dokonce spokojení.

V Bělorusku se setkáte s příjemným mixem ruské bodrosti a srdečnosti i evropské korektnosti či smyslu pro pořádek. Bělorusové svým založením nejvíce připomínají sousední Litevce nebo Poláky. Běloruská města i vesnice jsou příkladně čistá a celá země je prostoupena poklidnou atmosférou.

Během putování Běloruskem zjistíte, že cestovatelů, kteří měli podobný nápad, moc není. Během dvoutýdenního pobytu jsme potkali turisty z Ruska, Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Polska, ale jen minimum Západoevropanů a žádného Čecha. To je pro našince uvyklého známé cestovatelské zásadě, že „Češi jsou všude“, poněkud překvapivé.

Země plná přírody

Mají-li cizinci jmenovat jakékoli turisticky zajímavé místo v Bělorusku, většina z nich bude mít potíž si vůbec na nějaké vzpomenout. Opravdu tu nemají prvoplánové pozoruhodnosti obležené davy turistů. I přesto lze vidět hodně zajímavých míst, od pevností, zámků a zřícenin až po tajuplnou přírodu národních parků.

V širším povědomí české veřejnosti je především Bělověžský park na bělorusko-polské hranici, patrně nejzachovalejší východoevropský lesní ekosystém. V lesích a na lukách tam lze spatřit neuvěřitelné množství jelenů, srnců, divokých prasat, ale také losy a hlavně zubry. Za tím je třeba se vydat na místní safari, pozdně večerní nebo časně ranní vyjížďku terénním automobilem s průvodcem ze správy parku.

Vyjde na přibližně 20 eur (asi 550 Kč) na osobu a navštívíte místa, kam se běžně nepodíváte nejen v Bělorusku. Vedle savců vám budou dělat společnost také hejna komárů a ovádů, tak se dobře oblečte. Z vesnice Kameňuki, kde se nachází i řada hotelů a chatových osad, se dá do parku přes den vydat také individuálně.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Bělověžský národní park

U hlavního vstupu mají muzeum a informační centrum, kde za pár drobných získáte kvalitní mapky s doporučenými výletními trasami nebo zařídíte zmíněnou safari. Za 10 až 20 eur se tu dají na několik hodin nebo na celý den také půjčit jízdní kola, která jsou pro pohyb na asfaltových silničkách uvnitř parku ideální. Kromě toho je kolo občas ideálním pomocníkem při úprku před všudypřítomným bodavým hmyzem.

V lesích národního parku jsou ukryta pozoruhodná místa, například sídlo běloruského dědy Mráze nebo prezidentská rezidence v osadě Viskuli, kde byly podepsány dohody o zániku Sovětského svazu a o založení Společenství nezávislých států.

Pripjať a Braslav

Pripjaťský národní park zahrnuje rozsáhlé území meandrů řeky Pripjať a okolních neproniknutelných lesů při jižní hranici Běloruska. V blízkosti řeky Pripjať mimochodem leží (více než 150 kilometrů daleko) také stejnojmenné ukrajinské město, které bylo celé evakuováno po černobylské jaderné katastrofě v roce 1986.

Ve vesnicích Ljaskoviči a Doroševiči mají nezbytné zázemí (venkovské ubytovací komplexy, informační centrum, možnosti vyjížďky po řece na lodích atd.). Také v národním parku Braslavská jezera hraje hlavní roli voda, tentokrát ale v podobě rozsáhlého labyrintu vzájemně propojených jezer. Ideálních ke koupání, vyjížďkám na lodích i k pěší turistice.

Dynamický Minsk

Téměř ve všech kolektivních sportech se nejvýznamnější klub v běloruské metropoli Minsku nazývá Dynamo. Tento název plně vystihuje také současnou podobu celého běloruského hlavního města.

Foto: Josef Miškovský, Právo

V Minsku je stále patrný styl sovětské architektury.

Dnešní Minsk je skutečně dynamickou metropolí ve všech ohledech. Ulice jsou plné lidí a všude se něco staví nebo rekonstruuje. Velká část téměř dvoumiliónového města byla nově postavena až za sovětské éry.

Starší čtvrti velmi utrpěly za 2. světové války a ty bloky domů, které válku přežily, byly následně z velké části zbourány. Několik málo původních objektů a bloků domů z předsovětských dob zcela zastiňuje sovětská zástavba mající úplně jiná měřítka.

Přehlídka sovětské architektury

Centrální náměstí Nezávislosti je gigantickou přehlídkou nejrůznějších kousků sovětské architektury: vládní sídlo z 30. let s nezbytnou Leninovou sochou v popředí, „novoklasicistní“ stavby z 50. let i Běloruská státní univerzita a minský magistrát ze 60. let.

Foto: Profimedia.cz

Budova běloruského parlamentu v Minsku

Na nedalekém Říjnovém náměstí pak stojí další soubor socialistických budov v čele s ponurým Palácem republiky, který byl však dostavěn až v roce 2001. U Centrálního parku, který náměstí uzavírá z jižní strany, se v někdejším meziválečném sídle běloruské komunistické strany nachází prezidentský palác.

Za Palácem republiky začínají zčásti dochované, zčásti nově postavené domy starého města, nazývaného Trojické předměstí (Traickaje) a majícího jen zlomek původní předválečné rozlohy. Je tu příjemná atmosféra připomínající evropská města. Několika kostelům vévodí zejména pravoslavná, ale původně katolická, katedrála sv. Ducha.

Foto: Profimedia.cz

Palác republiky

Minsk má několik zajímavých tematických muzeí i některá díla moderní architektury. Pozoruhodná je třeba několik let stará budova Národní knihovny ve tvaru diamantu stojící u stanice metra Uschod.

Rady na cestu

VÍZA A REGISTRACE

Držitel pasu ČR potřebuje do Běloruska vízum. K jeho získání na běloruském velvyslanectví v Praze je třeba mít potvrzení o rezervovaném ubytování v místech, která chce cestovatel navštívit. Cena víza se pohybuje mezi 1500 až 2500 Kč. Zprostředkovatelské agentury za poplatek vízum vyřídí. V Bělorusku je třeba se registrovat na oddělení cizinecké policie nebo v jakémkoli hotelu do 5 dnů od příjezdu na místo.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování v Bělorusku je občas stále „sovětský hardcore“ s omšelým interiérem a rozvrzanými postelemi. Nocleh je ve vztahu ke kvalitě často nečekaně drahý (běžně kolem 400–500 Kč za osobu a noc).

Větší města však mají dostatek moderních a přitom cenově dostupných hotelů evropského střihu. Cena ubytování v nich začíná u 400–600 Kč, v Minsku pak u 800–1000 Kč za osobu a noc. Většina venkovských oblastí mimo národní parky je turistikou zcela netknutá a najít jakékoli ubytování je problém.

STRAVOVÁNÍ

V Bělorusku se dá velmi levně stravovat. V kvalitních restauracích jsou ceny obvykle o 10 až 25 procent nižší než u nás. Ve velmi levných jídelnách sovětského typu seženete jednoduché hlavní jídlo i za 25–50 Kč.

Hygienická úroveň je dobrá, přestože některé podniky působí hodně omšelým dojmem. Typickými specialitami jsou například draniki (palačinky z bramborového těsta), kalduny (těstoviny plněné masem), žarenka (kousky dušeného masa, brambor a mrkve) či chaladnik (studená polévka z červené řepy). Běžná jsou i jídla jako kyjevská kotleta, šašlik, boršč atd.

INFORMACE

Na českém trhu existuje jediný, ale velmi kvalitní průvodce po Bělorusku z vydavatelství Bradt (v angličtině). Řadu informací najdete také na webové stránce www.belarustourism. by (v anglické, německé, ruské a polské mutaci). Na místě existují turistické informační kanceláře jen v několika největších městech, u památek UNESCO a ve správních centrech národních parků.

MĚNA A KARTY

Místní měnou je běloruský rubl (BYR). Měna dlouhodobě mírně devalvuje, v březnu 2014 se hodnota tohoto nového rublu pohybovala kolem 500 BYR za 1 Kč. Bank a směnáren je dostatek ve všech okresních městech. Výběr peněz z bankomatu je bezproblémový, některé banky mají ale pro výběr dosti nízké limity (např. 2 mil. rublů). Platba kartou je možná v hotelech a restauracích střední a vyšší třídy, u čerpacích stanic (zde však zásadně před tankováním) a ve větších obchodech.

DOPRAVA

Letecké spojení z Prahy do Minsku zajišťují každý den společnosti ČSA a Belavia. Cena zpáteční letenky se pohybuje mezi 5 a 8 tisíci Kč včetně tax.

Cesta vlakem z Prahy do Minsku trvá asi 21 hodin, do Brestu asi 17 hodin. V oddíle se 3 lehátky vyjde zpáteční jízdenka Praha–Minsk přibližně na 5 tisíc Kč. Autobusem Praha–Minsk vychází zpáteční jízdenka na 3 až 4 tisíce Kč.

Cesta autem je zdlouhavá. Pokud se jí chcete vyhnout, je dobré na místě si auto půjčit. Společnost Europcar na pobočkách v Minsku, Brestu a dalších oblastních městech nabízí za evropské ceny kvalitní zánovní západní auta. Je třeba nechat si v ČR vystavit mezinárodní řidičský průkaz.

Pro cestování po Bělorusku jsou vhodné také vlaky. Spojují všechna velká a středně velká města, jezdí relativně rychle, vagóny jsou udržované, často nové. Jízdné ve vlacích a autobusech je asi o třetinu nižší než u nás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám