Hlavní obsah

Pohřební oděv slavného astronoma se stal kulturní památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ošacení, ve kterém byl v roce 1601 pohřben dánský astronom Tycho de Brahe, je nyní kulturní památkou. Kromě toho, že se pozůstatky pohřebního oděvu dostaly pod ochranu českého státu, by měl jejich zápis na seznam movitých památek pomoci tomu, aby mohly brzy začít práce na jejich restaurování. Oděv patří církvi a uložen je v Muzeu hlavního města Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Tycho de Brahe na dobové kresbě.

Článek

„Rozhodnutí o prohlášení za kulturní památku již nabylo právní moci," potvrdila mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková. Hlavní kurátorka sbírek Muzea hlavního města Prahy Pavla Státníková uvedla už dříve, že předpokladem pro restaurování oděvu je uzavření smlouvy mezi muzeem a církví. Restaurování vyjde podle ní na statisíce korun.

Pokud se roucho podaří opravit a prozkoumat, získají odborníci ojedinělý renesanční soubor textilií, který je navíc spjat s významnou osobností. Pozůstatky pohřební výbavy známého astronoma Tychona de Brahe původně tvořil střevíc a klobouk ze sametu, pletená punčocha, rukáv z kabátce a kus hedvábného damašku trojúhelníkového tvaru, které se našly při otevření hrobu v roce 1901.

Vše dostalo městské muzeum, ošacení bylo konzervováno a v roce 1997 bylo součástí výstavy Rudolf II. a Praha. Malé kousky oděvů se v roce 1901 rozdávaly lidem, kteří přihlíželi otevírání hrobu. V roce 2010 při následném otevření hrobu se našel zbytek druhého sametového střevíce, pozůstatek druhé pletené punčochy, rouška z hedvábného plátna a téměř celý pohřební plášť z damašku.

Pracovníci muzea tehdy, byť nebylo zřejmé, koho lze považovat za vlastníka, všechny části oděvu ošetřili a uložili v klimatizovaném depozitáři. Odborníci tehdy také vyzvali ty, kdo doma ještě části textilií mají, aby je muzeu odevzdali. Někteří potomci svědků tehdejších událostí se s fragmenty rakve a textilií přihlásili a muzeu je darovali. Několik kousků oděvu je také v Dánsku.

Přepychový materiál a kvalitní zpracování

Tychonův oděv byl podle odborníků ušitý z luxusního materiálu podle španělské i východní módy. Klobouk, punčochy, střevíce a kabátec byly dobře krejčovsky zpracované, astronom je nosil ještě za svého života. Damaškový plášť je spíše rubášem, tedy není tak detailně propracován.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Před čtyřmi lety se v pražském chrámu Matky Boží před Týnem otevíral hrob s ostatky astronoma proto, aby je mohli prozkoumat vědci. Průzkum měl objasnit příčiny astronomovy smrti. Před dvěma lety dánští odborníci zveřejnili první výsledky analýzy vzorků. Výzkumy vyloučily spekulace o jeho otravě rtutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám