Hlavní obsah

Příznivci alternativního života mají svůj stát

Novinky, Lucie Sluková
Kodaň

Navštívit Kodaň a přitom nezajít za Malou mořskou vílou se zdá jako svatokrádež, ale můj cíl byl vskutku jiný. Obzvláště po zjištění, že tuto postavu z pohádky Hanse Christiana Andersena nelze vyfotografovat bez Japonců. Ti v pravidelných dávkách proudí z neustále přijíždějících autobusů, a tak jsou záběry spíše v duchu pohádky Alibaba a 40 loupežníků. Zvolila jsem si proto jiný cíl - Christiánii, svobodný stát squatterů.

Foto: Pro Novinky Lucie Sluková

Davy turistů u známé Malé mořské víly

Článek

Christiánie vznikla spontánně poté, co v roce 1971 dánská armáda opustila místní kasárna. Bylo naplánováno jejich zbourání, ovšem než k tomu došlo, obsadili je lidé s alternativním způsobem života, hippies a jim podobní.

Foto: Pro Novinky Lucie Sluková

Christiánie hraje všemi barvami.

Celých 16 let se úřady marně snažily nějakým způsobem Christiánii vyklidit. Roku 1987 však došlo ke změně, kasárna byla vyškrtnuta z objektů určených k demolici a rozjel se zde unikátní sociální experiment posvěcený dánskou vládou.

Za branou jiného světa

Komunita Christiánie získala samosprávu, ovšem za podmínky, že obyvatelé budou respektovat zákony Dánska. A tak si zde alternativci žijí vcelku spokojeně, mají tady svá políčka, prodávají ručně dělané šperky, vydělávají hudební produkcí nebo vaří různá jídla v christiánských fast foodech.

Když už jsem zmínila rychlé občerstvení, hned u vchodu jsem si koupila cosi jako párek v rohlíku. Musím uznat, že ač jsem nezjistila, z čeho byl vyrobený (a snad bych to ani nechtěla vědět), jídlo bylo vynikající.

Foto: Pro Novinky Lucie Sluková

Někteří obyvatelé Christiánie si vydělávají hudbou.

Jakmile jsem prošla branou Christiánie, ocitla jsem se v jiném světě. Cihlové domy kasáren byly vyzdobeny barevnými obrazy, stánky stlučené ze všeho, co bylo při stavbě zrovna po ruce, a převážná většina obyvatel vypadala jako podvratné živly. Navzdory prvnímu zdání však všude panovala přívětivá a pohodová atmosféra.

Černé body v historii Christiánie, kterými byl obchod s tvrdými drogami a zvyšování počtu narkomanů, jsou již minulostí. Pod tlakem města si nakonec obyvatelé Christiánie zametli před vlastním prahem a každého, kdo měl co do činění s narkotiky, ze své společnosti vyloučili.

Foto: Pro Novinky Lucie Sluková

V ulicích Christiánie panuje pohoda.

Při mé návštěvě bylo vidět, že tito lidé okolní svět moc neřeší, žijí si svůj život a dost se kromě tvorby a prodeje všeho možného věnují kouření marihuany. Ostatně stačí se podívat na místní flóru a máte docela jasno...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám