Hlavní obsah

Oteplení o pouhý jeden stupeň může pohřbít desítky památek UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoupající hladina moří v důsledku globálního oteplování bezprostředně ohrožuje desítky lokalit světového kulturního dědictví. Pokud by průměrná globální teplota stoupla byť jen o jeden stupeň Celsia, pod vodou by se mohlo ocitnout až 40 světových kulturních památek.

Foto: Profimedia.cz

Zvýšená hladina moří by mohla zničit množství vzácných památek. Ilustrační foto

Článek

Na ohrožení, které pro desítky památek představuje globální oteplování, upozornila studie rakouské Innsbrucké univerzity a institutu pro zkoumání následků klimatických změn v německé Postupimi (PIK). Otištěná byla v odborném časopise Environmental Research Letters.

Při vzestupu teploty o jeden stupeň by se voda rozlila i do chráněných historických center německých měst jako je Lübeck, Wismar nebo Stralsund, upozorňuje agentura DPA. Pokud by teplota stoupla o tři stupně, ohroženo by bylo dokonce 136 z více než 700 památek, které jsou nyní zapsány na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO).

Nebezpečí hrozí i lidem

Podle Bena Marzeiona z Innsbrucké univerzity by pak byla zaplavena historická centra měst, jako jsou Brugy, Neapol, Istanbul a Petrohrad, ale i chráněné objekty v Indii nebo Číně. „Pokud změnu klimatu neomezíme, budou muset archeologové v budoucnu hledat velkou část našeho kulturního dědictví v mořích," řekl Marzeion.

Vědci takový scénář pro příštích 2000 let vytvořili na počítačovém modelu, přičemž zohlednili i rozdílný vzestup hladiny a intenzitu příbojů v různých regionech. Klimatolog Anders Levermann z PIK varoval i před akutními riziky pro lidstvo.

„Průměrná globální teplota vzrostla o 0,8 stupně ve srovnání s předindustriální dobou. Pokud bychom vypouštěli tolik skleníkových plynů jako dosud, museli bychom do konce století počítat s globálním oteplením až o pět stupňů," varoval Levermann. Zasaženy by tak byly pobřežní oblasti s milióny obyvatel.

Při globálním oteplení o tři stupně by mohlo až 12 zemí světa přijít o více než polovinu své současné rozlohy. Ohroženy jsou především oblasti jihovýchodní Asie, ale také například americký stát Florida.

Reklama

Výběr článků

Načítám