Hlavní obsah

Hory lákají na jarní lyžování speciálním programem

Jarní prázdniny jsou už v plném proudu a přesně tak vypadají podmínky pro lyžaře na horách, přestože končí teprve únor. Většina areálů proto připravila na víkend hlavně zábavný program.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ani v závěru zimy sportovní radovánky na horách nekončí. Ilustrační foto

Článek

Šumavský Špičák by měl v následujícím týdnu čelit největšímu náporu turistů – v Plzni totiž začínají jarní prázdniny. Zima ale vlekařům udělala čáru přes rozpočet. Lanovka na vrchol se zastavila, jezdí se už pouze na spodní části sjezdovky Šance. „Máme ještě spuštěný speciální provazový vlek pro malé děti u dojezdu na lanovku,“ řekl Radek Vaniš ze Ski & Bike Špičák.

Na jihu skvělé tratě

Počasí přeje spíše pěším turistům. „I když musejí počítat s tím, že na trasách narazí na zbytky rozbředlého sněhu nebo zledovatělé úseky,“ uvedla Právu Ivana Vilíšková z železnorudského informačního centra. V letním režimu, tedy v půlhodinovém intervalu, jezdí podle ní lanová sedačka na Pancíř.

Na zasněžené sjezdovky, lyžařské hřiště Foxpark kapitána Lipánka, ale i na program s módní přehlídkou zimní kolekce sportovního vybavení a taneční vystoupení láká o tomto víkendu Skiareál na Lipně. Po oba dny se pojede i veřejný závod o Lipenského mistra.

„Závod začne v sobotu obřím slalomem, pokračovat bude podvečerním sjezdem a v neděli akci zakončí slalom a vyhlášení Lipenského mistra v kombinaci. Na závodníky čekají skvělé tratě. Na sjezdovkách leží od 25 do 60 centimetrů sněhu. Přes noc většinou zasněžujeme, teploty klesají pod bod mrazu a přes den se pak lyžuje především na prosluněných sjezdovkách,“ informoval ředitel areálu Petr Dušek.

Paradoxně letos nejlepší lyžařské podmínky nastaly ve všech výše položených skiareálech Krkonoš, Orlických i Jizerských hor koncem zimy. Vlekaři mohli díky lednovým mrazům, kdy naplno běžela sněžná děla, otevřít většinu z donedávna uzavřených sjezdovek. Ty stále pokrývá od 30 do 60 cm pouze technického sněhu.

Snídaně na sjezdovce

Turisté ve Špindlerově Mlýně dostali každý čtvrtek a sobotu v rámci tzv. Fresh Tracku šanci okusit od půl osmé ráno manšestr panenských sjezdovek. Nabídka půldruhé hodiny lyžování ve Svatém Petru za 790 korun spojená se snídaní je však omezená počtem třiceti lidí.

I většina skiareálů v Orlických horách je v provozu. Sníh pouze na sjezdovkách však patrně nedovolí řadu tradičních doprovodných akcí. Deštné se tak zřejmě letos obejde bez loučení s Rampušákem a vítáním Kačenky.

Na Karneval s dědem Pradědem a také veřejný lyžařský závod v obřím slalomu všech kategorií láká v sobotu lyžařské středisko Ski Karlov v Jeseníkách. „Všichni, kdo dorazí v maskách, budou moci lyžovat zdarma,“ sdělil Marek Vágner z tamního střediska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám