Hlavní obsah

V Poděbradech bude na několik hodin vystaven unikátní dokument

– Poděbrady
Novinky, jky

Poděbrady budou mít tuto neděli svůj velký den. V rámci Dne Poděbrad se veřejnosti dostane možnost spatřit v místním muzeu jediný originální původní dokument zachovaný v Čechách související s mírovým projektem „husitského krále“ z roku 1464, tedy smlouvu Jiřího z Poděbrad s francouzským králem Ludvíkem XI. o přátelství a spojenectví.

Foto: KC Poděbrady

Cenný dokument budou moci lidé v Poděbradech spatřit jen tuto neděli.

Článek

Běžně se dokument nevyčíslitelné hodnoty ukrývá v unikátním podzemním železobetonovém „bunkru“ za čtyřmi pancéřovými dveřmi spolu s dalšími vzácnými listinami archivního fondu Archiv České koruny. Druhý březnový den se za nejpřísnějších bezpečnostních opatření na devět hodin přemístí do Poděbrad, kde ho bude možné zhlédnout v muzeu. V následujících dvou dnech pak jeho věrnou kopii.

„Listina o přátelství a spojenectví českého a francouzského krále je mimo jiné vůbec jedinou smlouvou, která kdy byla uzavřena výhradně mezi českým a francouzským králem,“ uvedl Denko Čumlivski z Národního archivu.

Jen několik opisů

Zmíněná listina je unikátní hned v několika směrech. Především je jediným originálním původním dokumentem zachovaným v České republice úzce spojeným s mírovým projektem krále Jiřího. Sám návrh mírového projektu se dochoval pouze v několika opisech uložených v zahraničí.

Listina o přátelství a spojenectví francouzského a českého krále se z Brna dostala na Karlštejn do státního pokladu Českého království a českého státu – zemí České koruny. Jádro pokladu tvořily korunovační klenoty a korunní archiv obsahující nejdůležitější listiny, jež získali držitelé státní moci ve starém českém státě – králové a později stavové. Korunní archiv, dnes známý jako archivní fond Archiv české koruny, je uložen v Národním archivu, hlavním a ústředním státním archivu České republiky.

Poprvé mimo Prahu

Pergamenová listina, která bude v Poděbradech ke zhlédnutí v neděli 2. března, byla ve druhé polovině 20. století pro veřejnost vystavena v Praze, a to celkem třikrát, v letech 1958, 1988 a 2001, nikdy však mimo Prahu.

„Takto vyvezena do regionálního muzea listina dosud nebyla. Dosud se tak nestalo a zřejmě v budoucnu už nikdy nestane, jde o naprostou výjimku, o které se dlouho uvažovalo a vyjednávalo, neboť je to velké riziko,“ zdůrazňuje archivář. Vzhledem k tomu se nemohl vyjádřit ani k bezpečnostním opatřením, která budou cestu vzácné listiny provázet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám