Hlavní obsah

Světoznámá jeskyně Altamira se po 12 letech otevře prvním turistům

– Madrid

Světoznámá jeskyně Altamira s pravěkými skalními malbami se ve čtvrtek po 12 letech znovu otevře veřejnosti. Zatím se uskuteční jen série zkušebních prohlídek, informovala agentura AFP. V roce 2002 byla jeskyně v obci Santillana del Mar na severu Španělska uzavřena po objevení mikroorganismů, které barevné malby ničily.

Foto: Profimedia.cz

Prostory jeskyně Altamira budou opět přístupné veřejnosti.

Článek

Nadace, která se o prehistorickou památku stará, v lednu rozhodla, že jeskyni zpřístupní jednou za týden na 37 minut zhruba pětičlenné skupině návštěvníků. Omezené návštěvnické prohlídky se budou konat do srpna. Experti zároveň vyhodnotí dopad přítomnosti lidí na malby.

Ve čtvrtek si jeskyni prohlédne prvních pět šťastlivců vybraných náhodně mezi návštěvníky sousedního muzea. Celkově by se zkušebního projektu mělo zúčastnit 192 návštěvníků. Zájemci budou před každou prohlídkou poučeni o přísném návštěvnickém řádu a budou si muset obléci speciální kombinézy, roušky a návleky. Během návštěv bude pečlivě kontrolována teplota vzduchu i skály, vlhkost vzduchu, obsah CO2 v prosakující vodě i množství mikroorganismů.

Foto: Profimedia.cz

Světoznámá jeskyně Altamira

Jeskyně Altamira byla objevena v roce 1868 a obývána byla odhadem před 35 000 až 13 000 lety. Obsahuje rozsáhlé celky maleb, z nichž nejslavnější je velká síň bizonů. Návštěvníci mohou obdivovat kromě barevných bizonů také koně, jeleny, lidské postavy se zvířecí hlavou a záhadné symboly.

Nález se svou celistvostí a rozsáhlostí stal prvním z významných dokladů o tehdejší vyspělosti výtvarného umění a zároveň podal další svědectví o životě paleolitických lidí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

V roce 1985 byla Altamira zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Po roce 2002 měli do jeskyně přístup jen vědci, zatímco běžní návštěvníci se museli spokojit s prohlídkou její přesné kopie v areálu muzea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám