Hlavní obsah

Šumperské muzeum otevřelo skleněnou expozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo ve všech podobách ukazuje expozice, kterou minulý týden otevřelo Vlastivědné muzeum v Šumperku. Návštěvníky seznamuje s historií severomoravského sklářství i s archeologickými nálezy. Výstavu doprovází sklářská dílna. Expozice navazuje na několikaletý muzejní cyklus Člověk tvůrce, který mapuje příběh lidské dovednosti.

Foto: Archiv Vlastivědného muzea v Šumperku

Vlastivědné muzeum Šumperk

Článek

„V letech 2009 až 2012 příběhy o kameni, hlíně, dřevu a kovu, nejstarších materiálech používaných člověkem, ožily ve čtyřech výstavách tvořících příběh o lidské dovednosti a vynalézavosti. V Šumperku tehdy upoutal pozornost téměř 4000 návštěvníků," řekla mluvčí šumperského muzea Miluše Berková. K cyklu o lidské dovednosti se muzeum touto výstavou vrací po roce odmlky.

Křehké sklo se stalo hlavním tématem i proto, že jeho výroba byla pro region typická a proslavila ho daleko za hranicemi okresu. Výstava představuje rozsáhlý projekt, na který přispěly muzea v Olomouci a Jeseníku, zámek ve Velkých Losinách, vrbenské sklárny či Muzeum sklářství v Rapotíně na Šumpersku.

Užitné sklo i umění

„Postup vzniku výrobků přibližuje jednoduchá sklářská dílna, kde zaujme pánvová pec s nářadím sklářů používaným při výrobě foukaného skla. Jednoduché sklářské stroje z 19. století na transmisní pohon, sklářský brus a vrták, které jsou zapůjčeny z bývalého sklářského muzea v Rapotíně, jsou dnes zcela unikátní," doplnila mluvčí muzea.

Někdejší slávu rapotínských skláren připomínají stropní stínidla, lisované sklo včetně známých Petriho misek. Na výstavě nechybějí ani předměty uměleckého charakteru včetně obrázků malovaných na skle ani archeologické nálezy.

„Shromáždili jsme nejzajímavější archeologické nálezy skla z různých výzkumů, které se konaly v historickém centru Šumperka. Mezi nejcennější patří několik části pohárů olomouckého typu z 16. století," řekl Jakub Halama z šumperského muzea.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Do Vlastivědného muzea v Šumperku můžete zavítat denně kromě pondělí vždy od 9:00 do 12:00 nebo poté mezi 12:30 a 17:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám