Hlavní obsah

Aerolinky SmartWings začnou létat do chorvatské Puly

Třetí destinaci v Chorvatsku letos otevřou aerolinky SmartWings. Několikrát týdně budou létat do Puly. Rostoucí zájem o leteckou dopravu k Jadranu zatím však stále přímo nekonkuruje dopravě vlastním automobilem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Se SmartWings mohou Češi od léta cestovat i do chorvatské Puly. Ilustrační foto.

Článek

V roce 2012 aerolinky přepravily do Chorvatska na lince do Splitu zhruba 25 000 cestujících, loni na linkách do Splitu a Dubrovníku 37 500 pasažérů. „Další výrazný nárůst očekáváme i letos. Novinkou letního letového řádu 2014 je zavedení pravidelné linky do chorvatské Puly, a to čtyřikrát týdně,“ uvedla mluvčí aerolinek Vlaďka Dufková.

„Zavedení nové pravidelné letecké linky Praha–Pula cestovní kanceláře vítají, neboť se jim rozšíří možnosti nabídky dopravy na sever Chorvatska,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Istrie s letovisky Umag, Poreč či Rovinj je nejnavštěvovanější částí Chorvatska ze strany českých turistů. Cesta autem z ČR na Istrii trvá okolo 10 hodin, letecky se turisté dostanou k nejbližšímu moři již za 1,5 hodiny, dodala Petříčková. Nejčastěji podle AČCKA využívají čeští zákazníci leteckých spojů do Splitu v rámci zájezdů na Makarskou riviéru.

Vlastní auto vítězí

I přes rostoucí poptávku po letecké dopravě na Jadran Češi do Chorvatska vyrážejí nejčastěji po vlastní ose. „Sedm z deseti klientů si u nás na léto kupuje pouze ubytování a dopravuje se na pobřeží Jadranu svým vozem. Je to pochopitelné, lidé mají kvalitnější a úspornější auta a Evropa stále zdokonaluje svou dálniční síť. Jen zhruba třetina klientů si k ubytování koupí i autobusovou přepravu,“ uvedl mluvčí CK Nev-Dama Jan Osúch.

Zkušenost s vlastní dopravou klientů potvrdil Novinkám mluvčí CK Exim tours Stanislav Zíma. „Chorvatsko je pro Čechy v rozumné dojezdové vzdálenosti, takže sem asi i nadále budou jezdit autem. V menším procentu pak autobusem a minimálně letecky. Zajímavá ale může být třeba linka do vzdálenějšího Dubrovníku, kam už letecká doprava pro české turisty dává lepší smysl.“

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější letní destinací českých turistů. V roce 2012 jich do země podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo 806 000. Češi se podílejí na celkovém počtu zahraničních návštěvníků v Chorvatsku z pěti až sedmi procent. Vstup Chorvatska do EU loni v červenci pocítili čeští turisté v rychlejším odbavení na hranicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám