Hlavní obsah

Na zahraničních silnicích čekají řidiče změny

Novinky, fis

Jestliže na dovolenou po Evropě vyrážíte automobilem, mohly by vás v řadě států překvapit změny v předpisech nebo také výše poplatků a pokut. Ta se v některých lokalitách změnila poměrně výrazně - až o desítky eur.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Řidiči by se před cestou do zahraničí měli informovat o případných změnách v pravidlech silničního provozu daného státu. Ilustrační foto

Článek

Vyznat se v měnících se pravidlech silničního provozu turisty hojně navštěvovaných evropských států může být docela oříšek. Některé univerzální rady ovšem mohou pomoct, ať už cestujete autem prakticky kamkoliv.

„Před každou cestou autem do zahraničí by si řidiči měli zjistit rozdílnosti v povinné výbavě a rychlostní limity dané země. Pozor také na bezpečnostní předpisy, protože například v Německu, Rakousku nebo Itálii záleží i na tom, jak jsou ve vozidle uchycena zavazadla. Řidiči by s sebou také měli vézt záznam o nehodě v angličtině a němčině. V případě nehody je lepší pořídit si vlastní fotografie a nespoléhat se na to, že situaci zaznamená někdo jiný,“ radí Petr Vomáčka, tiskový mluvčí ÚAMK zajišťující asistenční služby motoristům.

Slovensko

Od letošního roku došlo na Slovensku ke zpřísnění předpisů i k navýšení některých pokut. Jestliže je řidiči uložena pokuta, je pro něj výhodnější ji zaplatit na místě. Pokud odmítne, jeho případ následně prochází správním řízením, které se zaměřuje pouze na horní hranici pokuty.

Například porušení zákazu vjezdu vyjde na Slovensku řidiče na 60 eur, ohrožení chodce na přechodu až na 150 eur a za telefonování za volantem dotyčný zaplatí 60 eur. Jízda bez zapnutí bezpečnostních pásů pak vyjde na 60 eur a porušení zákazu zastavení a stání od 60 do 150 eur.

Německo

Od 1. května začne v Německu platit nový bodový systém. Změny se mimo jiné promítnou v počtu bodů. Místo dosavadních 18 bude nový systém obsahovat pouze osm bodů. Strhávány budou při pokutách od 60 eur namísto nynějších 40 eur.

Také systém pokut se od 1. května pozmění. Za telefonování během jízdy nebo za jízdu na letních pneumatikách na zasněženém či zledovatělém povrchu zaplatí řidiči místo stávajících 40 o dvacet eur více. Řidič, který neuposlechne výzvu policie k zastavení, zaplatí od května 70 eur, zatímco aktuálně by dostal pokutu ve výši 50 eur.

Rakousko

V Rakousku si řidiči od letoška připlatí mimo jiné za průjezdy tunely. Poplatek za Tauernský a Katschberský tunel na Tauernské dálnici A10 nyní vychází na 11 eur, dříve činil o euro méně. Za průjezd tunelem Bosruck na Phyrnské dálnici A9 pak řidiči zaplatí pět eur namísto původních 4,50 eura a projetí Karavanského tunelu na dálnici A11 přijde řidiče na sedm eur místo dřívějších 6,50 eura.

Švýcarsko

Kromě vozidel registrovaných před rokem 1970 musejí mít ve Švýcarsku od začátku tohoto roku všechna vozidla rozsvícená světla i přes den. Jízda se zhasnutými světly může řidiče vyjít na 40 švýcarských franků (téměř 900 korun).

Itálie

Před cestou do Alp se ujistěte, zda v daném regionu platí povinnost vézt zimní řetězy a mít zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech. Tato povinnost platí i na dálnici A22 v Jižním Tyrolsku.

Chorvatsko

Cesty po Chorvatsku může usnadnit ENC mýtná krabička. V rámci tohoto systému lze zakoupit tři různé balíčky podle kategorie vozu. Ty krabičky od společnosti HAC, které nejsou registrované v databázi, jsou ovšem od 4. prosince 2013 blokovány. S neaktivní krabičkou pak samozřejmě nelze platit na chorvatských dálnicích mýtné. Zadáním 12 čísel z krabičky ENC můžete registraci ověřit zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám