Hlavní obsah

Viliam Sivek: České republice tečou peníze skrz prsty

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý český hoteliér a přední podnikatel v oblasti cestovního ruchu Viliam Sivek už léta působí jako předseda Asociace cestovních kanceláří. Do cestovního ruchu vidí více než většina smrtelníků a nebojí se nahlas říci, co je podle něj špatně. Tvrdí, že Česká republika přichází o miliardy kvůli zkostnatělému udělování víz a špatné koordinaci čerpání fondů Evropské unie.

Foto: archiv Sivek Hotels

Předseda Asociace cestovních kanceláří Viliam Sivek.

Článek

Jste předsedou Asociace cestovních kanceláří. Kde z vaší pozice vidíte hlavní problém v současném českém cestovním ruchu?

Je jich celá řada a v převážné většině pramení z dlouhodobé a nedostatečné vládní podpory rozvoje cestovního ruchu jako odvětví pro tvorbu HDP, rozvoj regionů a zaměstnanosti obyvatel často právě v místech, kde je o jiné obory nouze. Cestovní ruch zaměstnává zhruba 300 tisíc lidí, což je o polovinu více než zemědělství.

Porovnáváte svůj obor se zemědělstvím?

To bych porovnával nesrovnatelné. Snad se jen sluší poznamenat, že za celou dobu mého podnikání jsme nikdy neměli v našem oboru pořádný program čerpání dotací EU, který by byl pro podnikatele, což zemědělcům tiše závidím.

Máte za to, že ČR čerpá dotace špatně?

Ano. Fondy EU byly a jsou doposud čerpány chaoticky, bez koordinace a funkční koncepce tak, že ve výsledném efektu prakticky nenacházejí adresáta.

Buďte konkrétní, prosím…

Zbytečně se mrhá penězi na zcela bezvýznamné lokality, do kterých nevkročí žádný turista. Hlavně ale, že se daná obec pyšní barevnými mnohojazyčnými prospekty na křídovém papíře. Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) sdružuje na 300 subjektů a upozorňuje na mnohdy vyhozené mnohamiliónové finanční částky, které jsou dávány do propagace a marketingu ČR v zahraničí v zemích, kde nefunguje vstřícná vízová politika a tím ani podmínky pro návštěvu České republiky. Tomu říkám vyhozené peníze.

Turisté mířící do České republiky mají problémy s udělováním víz?

Záleží na tom, odkud do ČR míří. Pokud k nám však chtějí přiletět z Číny, Indie, Ruska, ze Společenství nezávislých států, tak ano. Jedna věc je bezpečnost země, kterou chápu. Přijde mi však, že na ministerstvu zahraničních věcí a ministerstvu vnitra stále převládá názor, že každý cizinec z východu je kriminálník či politický nepřítel.

Foto: archiv Sivek Hotels

Viliam Sivek

Nedíváte se na to příliš pesimisticky? Poměrně čerstvé statistické údaje uvádějí, že v loňském roce do ČR přicestovalo z Ruska oproti roku 2012 o 65 tisíc návštěvníků více.

No a? Kde je napsáno, že jich nemohlo být o dalších 150 tisíc víc, pokud by o to naše země skutečně stála? Všechny země se o ruské turisty perou, jen my dáváme ruce stranou.

Jsou Rusové pro země opravdu tak lukrativními klienty?

Ale jistě. Ruský turista zůstává v České republice průměrně pět dnů a má ze všech zemí jednoznačně největší útratu. Utrácí u nás přes 4000 korun za den. Udělejte si jednoduchou násobilku. Kdyby se víza do Ruska udělovala snáze a těch 150 tisíc turistů navíc přijelo, tahle země by byla bohatší o tři miliardy korun.

A země SNS mají ještě více obyvatel než celé Rusko. Podívejte se třeba jen na poplatky – Německo má servisní poplatek za zhotovení víza 18,85 eura. Tipněte si kolik my.

Asi více, když to říkáte takhle…

Ano, účtujeme si o 170 korun vyšší poplatek – tedy zhruba 25 eur. Za co? Nezdá se vám, že je to k zamyšlení?

Máte za to, že když si průměrný Rus řekne, že chce navštívit Prahu, tak ho několik eur navíc odradí?

Toužíte-li navštívit nějakou zemi, tak si rádi připlatíte, ale musíte mít zajištěný rychlý a pohodlný servis – a v tom je ten hlavní problém. V Rusku funguje zhruba 4600 cestovních kanceláří. Jenže akreditace, kterou udělují české konzuláty a která umožňuje ruským cestovním kancelářím žádat o víza, byla schválena pouze 235 cestovním kancelářím. A tak je zcela normální, že CK, která s úspěchem vyváží své klienty do Francie i zámoří, nedostane akreditaci do České republiky.

Je situace vážně tak hrozná?

Neříkám, že je hrozná, ale o tom, že není dobrá, svědčí i to, že téměř u poloviny Rusů bylo ke vstupu do České republiky využito vízum jiného schengenského státu než víz vydaných na našich konzulátech v Rusku. V takovém Bělorusku, které není ani trochu turistickou superdestinací, si turistů váží a umí pracovat flexibilně. Letos pořádají mistrovství světa v hokeji. A víte, jak to budou mít s vízy? Představte si, že jako vízum postačí elektronická vstupenka na hokejové utkání. My šampionát pořádáme o rok později.

Očekáváte od naší republiky nějaký podobně vstřícný krok?

To byste se musel ptát na jiných místech.

Takže jste mírně pesimistický ohledně nějakých úlev v oblasti víz během šampionátu...

To neříkám. Kdybych nebyl optimistou, tak nepodnikám a ani nehájím zájmy ACK ČR. Vážím si kontinuální přítomnosti agendy cestovního ruchu na ministerstvu pro místní rozvoj.

Jsme rádi, že si cestovní ruch ministerstva nepřehazují jako horký brambor, tak jako je tomu například na Slovensku. Mám za to, že se blýská na lepší časy. Máme navíc novou ministryni, která rozumí čerpání fondů EU, a tak věřím, že se v příjezdové turistice situace zlepší...

Je ještě nějaká oblast cestovního ruchu, kde byste rád viděl změnu?

Víte, pro cestovní ruch by byl vitální vlastní zákon o cestovním ruchu. Ten existuje již roky pouze v návrhu na papíře. Také jsou obrovské disproporce a nesrovnalosti mezi současným zákonem 159, který stanovuje podmínky v cestovním ruchu, a novým občanským zákoníkem.

Pokud se budou pořád jen utahovat šrouby poctivým podnikatelům a otevírat náruč podnikavcům, které nikdo nekontroluje, protože stejně nakonec najdou dost velkou díru v zákonech, tak špatně skončí všichni – cestovní kanceláře, státní rozpočet i samotní občané. To už pak nezachrání ani sebelepší čerpání dotací z EU.

A ty by se tedy podle vašeho názoru měly čerpat jak, aby měly patřičný efekt?

Právě začíná nové období čerpání. Je dobré si uvědomit, že jsme tu v historii nikdy neměli pořádný program pro podnikatele, kteří chtějí, aby jejich podnik prosperoval a aby zároveň i přinesl užitek v regionu, kde podnikají. Zaměstnanost, více turistů v lokalitě a tím i větší zájem o místní služby.

Sám jste podnikatel, a je tedy logické, že je něco takového i ve vašem zájmu. Pomůže to ale opravdu i danému regionu?

Podnikatel a region jsou spojené nádoby. Je proto logické, že bude-li se dařit regionu, bude se dařit i jemu. Stejně tak se on svým úspěchem zase může podílet na rozvoji regionu. Peníze z nového období by měly jít do podpory podnikání, jinak opět promrháme miliardy bez jakékoli smysluplné koncepce měřitelných a zároveň i pozitivních výsledků.

Nějaké tiché přání na závěr?

Ale ano. Přál bych si, aby noví ministři měli šťastnou ruku a přivedli si takové úředníky, kteří oboru rozumějí a pomůžou dobré věci. A aby odpověď na neustále omílanou větu „musíme šetřit“ byla koncepční. Špatný úředník i krácení podpory cestovního ruchu mají totiž přímý vliv na zaměstnanost našich občanů v jednotlivých oblastech – a nemalý.

Viliam Sivek

- předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky

- generální ředitel sítě hotelů a restaurantů Sivek Hotels

- přední podnikatel v oblasti cestovního ruchu

- v letech 2006 až 2011 byl prezidentem hokejového klubu HC Sparta Praha

- zřizovatel psychoterapeutického centra Modré dveře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám