Hlavní obsah

Staroměstská je mezi 12 nejhezčími stanicemi metra v Evropě

Pražská stanice metra Staroměstská se ve čtenářské anketě CNN dostala mezi dvanáctku nejpůsobivějších stanic podzemní dráhy v Evropě. Vítězem ankety se stala stanice Toledo v Neapoli, pražská stanice skončila dvanáctá.

Foto: Profimedia.cz

Stanice metra Staroměstská v Praze

Článek

Podle CNN si v evropské síni slávy zaslouží být všechny stanice trasy A pražského metra, Staroměstská je ale nejnavštěvovanější a nejfotografovanější. Stanice "áčka" vypadají, jako by vystoupily z filmu Mechanický pomeranč od Stanleyho Kubricka. Design podobný bublinkové fólii je ale podle CNN i konstrukčně funkční, protože zpevňuje kov. Obložení tunelových stěn v podobě vydutých různobarevných kovových plátů mají společné některé stanice trasy A.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Stanice metra Staroměstká

Druhou nejpůsobivější stanicí v Evropě je podle čtenářů webu CNN zastávka Westfriedhof v Mnichově, kterou v roce 2001 obohatilo 11 ohromných svítidel vrhajících do okolí modré, žluté a červené stíny. Jako třetí se umístila stanice Komsomolskaja v centru Moskvy, kterou k jejímu okázalému baroknímu stylu a historické mozaikové výzdobě inspirovala Stalinova válečná řeč z roku 1941.

Foto: Profimedia.cz

Stanice metra Westfriedhof v Mnichově

Mezi dalšími působivými stanicemi je například futuristický Westminster v Londýně nebo pařížská Palais Royal - Muséé du Louvre. Je zde také varšavská Plac Wilsona, která, jak podotýká CNN, vypadá jako by ji postavili mimozemšťané.

Foto: Profimedia.cz

Stanice metra Toledo, Naples - Itálie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám