Hlavní obsah

Letecké společnosti loví v zimě cestující akčními slevami

Právo, Jiří Novotný

Z pražského letiště Václava Havla operuje nyní v zimě 52 leteckých společností. Ty pravidelně létají do celkem 90 měst ve 38 zemích. Tradičně slabší zájem cestujících v tomto ročním období se dopravci snaží oživit akčními nabídkami. Zejména na linkách, kde panuje nejtvrdší konkurence.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ČSA začátkem týdne vyhlásily valentinské slevy. Ilustrační foto

Článek

Například České aerolinie včera odstartovaly valentinskou akci a zlevnily o desítky procent letenky do celkem dvaadvaceti destinací. „Letenky do řady evropských zemí tak máme v akční nabídce už i za pouhých 1990 Kč,“ informoval ředitel serveru Letuška.cz Josef Trejbal.

Nejsou to však jen evropské destinace, kam teď lze doletět velmi levně. Třeba letenky do Tel Avivu proti loňsku zlevnily na polovinu a jde je pořídit i za čtyři tisíce korun.

Cestování letadlem je pro nemálo obyvatel České republiky už naprosto běžnou záležitostí. Loni si Češi koupili celkem 1,2 miliónu letenek. Zhruba čtvrtinu přímo u leteckých společností a přes 952 tisíc prostřednictvím 150 prodejců akreditovaných u mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA).

Ve srovnání s rokem 2012 se v Česku prodalo o dvě procenta letenek více, přestože mírně podražily v důsledku zvyšování letištních tax a palivových příplatků. Tržby prodejců očištěné o tyto příplatky naproti tomu klesly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám