Hlavní obsah

Lyžařské areály zažily o víkendu rekordní návštěvnost

Právo, ib, vor

Rekordní návštěvnost této zimy hlásí největší šumavské zimní středisko - železnorudský Špičák. Na svahy zalité sluncem v sobotu vyrazilo na osmnáct set lyžařů. Stěžovat na počet lyžařů si nemohly ani další české skiareály.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V sobotu si lyžaři užili kromě sněhu také slunečné počasí. Ilustrační foto

Článek

„Byl to prakticky první skutečně zimní víkend, doposud byly denní návštěvy zhruba o tisíc lidí nižší,“ řekl Právu spolumajitel tamního areálu Vladimír Kasík. V neděli se počasí pokazilo a zájem byl menší — přesto dorazilo dalších více než třináct set příznivců sjezdového lyžování.

„V současné době je sjízdná celá sjezdovka č. 3, dvě třetiny dvojky, horní část jedničky a rodinná sjezdovka na spodních Šancích,“ doplnil Kasík.

Nový snowpark na Špičáku

Snowboarďáci měli na Špičáku o uplynulém víkendu poprvé k dispozici nový snowpark. Tamní překážky a skoky si v sobotu otestovala stovka odvážlivců, začátečníků i zkušených profíků. K dispozici měli dvě tratě o různém stupni obtížnosti.

Zejména v sobotu vzali lyžařské areály v Krušných horách lyžaři útokem. „Zaznamenali jsme historicky nejvyšší návštěvnost,“ uvedl Jiří Lhota z lyžařského areálu na Bublavě na Sokolovsku.

Fronty u vleků

„Počet návštěvníků byl opravdu extrémní. Lidé jsou hladoví po sněhu, který dosud chyběl, v sobotu svítilo sluníčko a my jsme nabídli skvělé podmínky,“ vypočítával Lhota důvody, proč přijelo velké množství lyžařů. „Dokonce se tvořily u vleků čtvrthodinové fronty, což u nás není vůbec zvykem,“ dodal.

Již před polednem bylo v sobotu plné parkoviště na sluncem prozářené nejvyšší hoře Krušných hor Klínovci (1244 metrů). „V části Ústeckého kraje a Německu začaly jarní prázdniny, ale jestli se právě to projevilo na vysoké návštěvnosti, to ukáže až průběh tohoto týdne,“ uvedl mluvčí největšího krušnohorského ski areálu Klínovec-sever Adam Svačina.

„V neděli už to bylo slabší, protože sluníčko už nesvítilo, ale stále ten počet návštěvníků odpovídal průměrné návštěvnosti o víkendu,“ pokračoval. „Na to, že panovala celý víkend mlha, tak byla návštěvnost i u nás slušná,“ uvedla pokladní lyžařského areálu Klíny v Ústeckém kraji, kde jezdila lanovka a vlek K1 a v provozu byla Centrální sjezdovka a Kotva. „Slalomák stále zasněžujeme,“ dodala pokladní.

Jen z části byl v provozu ski areál na Bouřňáku na Teplicku, protože provozovatel vede spory s vlastníky části pozemků v areálu o výši nájemného. Provoz jedné z lanovek byl zablokován zaparkovaným traktorem se zdviženými vidlemi.

Na Klínovci 11 úrazů

„Jen v sobotu jsme na Klínovci zasahovali u jedenácti úrazů,“ uvedl náčelník Horské služby v Krušných Horách Miroslav Güttner. „Z toho jeden byl těžký, když si jeden z německých lyžařů zlomil stehenní kost,“ pokračoval Güttner. „Ještě více práce měli kolegové v sousedním Oberwiesenthalu, kde v sobotu měli 24 úrazů. Jeden z lyžařů údajně nepřežil náraz do sloupu,“ dodal záchranář.

Přestože počasí zimním sportům příliš nepřeje, lidé jezdí do lyžařských středisek v jižních Čechách v hojném počtu. Například Skiareál Lipno za víkend navštívilo přes 5000 lidí, což je nejvyšší počet v současné sezóně. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Včera ráno dokonce napadl poprašek přírodního sněhu. Ale nebyla to ani centimetrová vrstva,“ řekl Jiří Falout z lipenského areálu. Středisko poprvé v sezóně otevřelo všechny sjezdovky a také dětmi oblíbený skikros.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Na svazích leží 40 až 60 cm technického sněhu. Sjezdovky stále průběžně zasněžujeme,“ uvedl. Podmínky pro lyžování mají i na Zadově. Na sjezdovce Kobyla se o víkendu vystřídaly stovky lidí. Vysokou návštěvnost v této sezóně mají také ve Skiareálu Kvilda.

Reklama

Výběr článků

Načítám