Hlavní obsah

Evropská muzea, do kterých můžete zadarmo

Novinky, fis

Za to, abyste v evropských metropolích nahlédli do dějin jiného státu, celého kontinentu nebo světa, nemusíte leckde platit vůbec nic. A to bez ohledu na to, jestli vás přitahuje více umění, archeologické nálezy nebo spíše politická témata. Při toulkách Evropou se dá ušetřit i tam, kde byste to možná nečekali.

Foto: Profimedia.cz

Pařížské Muzeum moderního umění

Článek
Muzeum moderního umění v Paříži

Musée d'art moderne de la Ville de Paris sídlící v Tokijském paláci poprvé otevřelo už v roce 1961. Za prohlídku stálých sbírek návštěvníci neplatí. Vstupné je vybíráno jen u dočasných expozic. Prostory muzea prošly v minulých desetiletích už několika rekonstrukcemi a zaplňují je tisíce děl ukazující umění minulého století.

V květnu 2010 bylo ze sbírek muzea odcizeno pět obrazů v hodnotě v přepočtu více než 12 miliard korun. O tomto zločinu se mluvilo také jako o krádeži století. Jednalo se o obrazy Pabla Picassa, Amedea Modiglianiho, Henriho Matisse, George Braqua a Fernanda Légera. Tyto malířské legendy jsou však v rozsáhlých sbírkách muzea zastoupeny více díly. Dále si tady návštěvníci mohou prohlédnout například obrazy Františka Kupky nebo Maurice Utrilla.

Národní muzeum v Kodani

Také dánské Národní muzeum s interaktivními prvky pro děti nabízí turistům volný vstup. Ve zdejší expozici se návštěvník dozvídá více o dějinách a monarchii této skandinávské země. Cestovat tu lze ovšem nejen časem, nýbrž i napříč zeměkoulí. V expozici nazvané Lidé světa se návštěvník vydává daleko za hranice Dánska.

Foto: Profimedia.cz

Moderní interiér Národního muzea v Kodani

Toto největší dánské muzeum sídlí vedle palácového komplexu Christianborgs, který býval rezidencí dánských králů. V současnosti lze v areálu zavítat například do Muzea divadla nebo Muzea královských stájí a kočárů.

Britské muzeum v Londýně

Denně otevřené a se vstupným zdarma je také Britské muzeum založené už v polovině 18. století a sídlící v Great Russell Street v Londýně. Obrovské množství exponátů vypráví příběh nejen o historii Velké Británie, ale o dějinách lidstva celkově — o penězích, psaní, umění i dalších tématech. Návštěvníci si na prohlídku tohoto muzea vyhrazují obvykle několik hodin. Londýnských muzeí, která nabízejí prohlídku zdarma, je celá řada.

Foto: Profimedia.cz

Londýnské Britské muzeum

Bez placení se v tomto královském městě lze podívat třeba také do Imperiálního válečného muzea. To sice aktuálně prochází rekonstrukcí, jeho část je ale veřejnosti přístupná.

Berlínská zeď v Německu

Památník Berlínské zdi nabízí turistům kdykoliv během dne zdarma muzejní expozici pod širým nebem. Dozvědí se tu o minulosti zdi, stejně jako o životě za železnou oponou.

Foto: Profimedia.cz

Památník Berlínské zdi

Při pokusech o útěk na druhou stranu zdi zaplatila řada lidí životem. Také civilní hrdiny expozice připomíná. Vystoupat tady zájemci mohou také na věž, z níž mají na zbytky Berlínské zdi lepší výhled.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně vznikne muzeum Jimiho Hendrixe

Muzeum zasvěcené životu a tvorbě Jimiho Hendrixe (1942– 1970), amerického kytaristy považovaného za nejlepšího v historii, vznikne v Londýně.

Výběr článků

Načítám