Hlavní obsah

Expedice z Brna už je v Antarktidě, ale jen s kufříky

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáctičlenná expedice Masarykovy univerzity (MU) dorazila sice v pondělí do cíle, na antarktický ostrov Jamese Rosse, ale stejně jako v minulých letech se nepodařilo přepravit na základnu kontejnery s materiálem. Experty jen s nejnutnějšími zavazadly převezl vrtulník, avšak chilský ledoborec zůstal 18 kilometrů od ostrova.

Foto: Archiv Masarykovy univerzity

Celkový pohled na základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě

Článek

„Jeho kapitán se sice odvážil prorazit dvě rozsáhlá pole mořského zámrzu, ale blíže se již nedostal,“ sdělila ve středu Právu mluvčí MU Tereza Fojtová.

„Při letu vrtulníkem jsme si ověřili, že ledem je moře pokryté až k nejsevernějšímu výběžku ostrova Jamese Rosse. Jsou tam nahrnuté obrovské desky víceletého mořského zámrzu,“ popsal výsadek na stanici odborník na ledovce Daniel Nývlt.

Nyní členové výpravy doufají v dostatečně silný jihozápadní vítr, aby ledoborec mohl učinit nový pokus o výsadek těžkých kontejnerů. Jeden z nich má sloužit jako další objekt pro úpravu a akumulaci pitné vody a také by se měla konečně rozšířit kapacita stanice.

Letos je na ostrově počasí příznivé, kromě zamrzlého moře. Experti hlásí, že v nižších polohách není téměř žádný sníh a teplota se drží lehce nad nulou. Odpadlo namáhavé odkopávání hromad sněhu, co nejdříve se začalo s vědeckou prací.

Budou zkoumat stárnutí plastů

Na ostrově Jamese Rosse začnou působit naši vědci již poosmé. Tentokrát zkoumají mj. rychlost ústupu ledovců, vliv změny klimatických podmínek na vegetaci nebo parazity u ryb. Expediční lékař chce také zjišťovat míru stresu členů expedice.

Novinkou je zahájení dlouhodobého aplikovaného projektu zaměřeného na studium degradace polymerních vazeb v plastových materiálech. Poloha vědecké stanice J. G. Mendela je pro tento výzkum ideální, neboť se v určité části roku nachází nedaleko centra ozonové díry. Na střeše budou postupně instalovány vzorky plastových fólií, které se tam nechají několik sezón exponovat, bude probíhat výzkum urychleného stárnutí plastů v reálných podmínkách přírody.

Výsledky tohoto projektu, připraveného odborníky z Vysokého učení technického v Brně, budou využity v praxi při vývoji pokročilých typů plastů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám