Hlavní obsah

Světoznámý lyžařský ráj leží na svazích prokleté hory

Právo, Bohuslav Borovička

Za dlouhých zimních nocí se na svazích hory mihotají světýlka a hlubokým lesem se nesou strašidelné zvuky. Ve středověku v oněch místech upalovali čarodějnice. Ty tam prý za nocí pořádají své reje a proklínají místo své hrůzné smrti. Tak praví jedna z mnoha pověstí, jimiž je opředeno severoitalské Val di Fiemme.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na sjezdovkách je ve Val di Fiemme dostatek sněhu i místa.

Článek

Onou prokletou horou s čarodějnickými reji je míněna Alpe Cermis. Na jejím úbočí se opravdu za zimních nocí mihotají světýlka. Jsou to rolby, které po setmění vyrážejí na sjezdovky, kde spolu s nimi hučí i sněhová děla. To jsou ty „reje“, díky nimž lyžaři nacházejí každé ráno sjezdovky perfektně upravené, pokryté vroubkovaným manžestrem.

Alpe Cermis je po ruce

Lyžařské středisko Alpe Cermis patří u českých lyžařů k nejoblíbenějším. Velkou úlohu v tom hraje jeho dostupnost. Z Prahy je to do městečka Cavalese, centra této oblasti, kolem 700 kilometrů, z Brna asi o 80 více. Nejpohodlnější cesta vede přes rakouský Innsbruck a Brennerským průsmykem do Itálie.

Do Cavalese je to z dálnice A22, od sjezdu Egna/Ora, asi 25 kilometrů po celkem pohodlné místní silnici. Další střediska, byť možná lyžařsky zajímavější, jsou od dálnice vzdálenější a zejména při špatných povětrnostních podmínkách hůře dostupná.

Pětadvacet kilometrů sjezdovek

Z okraje městečka vozí lyžaře na svahy kabinová lanovka. Její stanoviště je od nejbližších hotelů zhruba 250 metrů, do těch vzdálenějších pak zajíždí skibus. Lanovka „staví“ dole u řeky Avisio, kde na velkém parkovišti nechávají svá auta ti, kteří přijedou ze sousedního Tesera nebo z některé z okolních osad.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Eurohotel na konečné kabinové lanovky

Z jedné lanovky na druhou se přestupuje v Doss dei Laresi. Také odsud se dá sjet do údolí po části černé sjezdovky, ale většina lyžařů míří dál. Konečná kabinové lanovky je ve dvou kilometrech, na plošině s hotely Eurotel a Sporting. Kromě těch velkých je tu i velmi dobře vybavená dětská sjezdovka, kde instruktoři dávají první lekce nejen mrňatům, ale i dospělým začátečníkům. Lyžařských škol je v Alpe Cermis několik.

Opravdové lyžování pak začíná ještě o 250 metrů výš u chaty Paion, kam vede od předchozí stanice sedačková lanovka. Celkem je na svazích Alpe Cermis 25 kilometrů sjezdovek. Pro pokročilé lyžaře je nejzajímavější více než šestikilometrová černá Olympia. Užijí si ale i ti méně zdatní, sjezdovky v Alpe Cermis jsou široké a ani v hlavní sezóně na nich není těsno.

Blízko k sousedům

Pokud lyžaři tomuto středisku něco vyčítají, tak to, že není spojeno s některým ze sousedních. To je ostatně bolest celé oblasti Val di Fiemme, kde jsou čtyři větší střediska, ale nejsou navzájem propojena. I přesto je ale mezi českými lyžaři z celých Dolomit Val di Fiemme nejoblíbenější oblastí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Mezi širokými sjezdovkami různých úrovní obtížnosti si ve Val di Fiemme vyberou pokročilí lyžaři i začátečníci.

Vzhledem k tomu, že sem většina návštěvníků přijíždí svými auty, není problém zajet do Predazza, kam je to z Cavalese 12 kilometrů. Stejně daleko, jen na opačnou stranu, je Pampeago. Obereggen na stejné trase je o osm kilometrů dál.

Ze všech tří míst je pohodlný přístup na sjezdovky střediska Latemar. Tamní Pala di Santa patří mezi pověstné černé padáky. Nedaleko je i nenáročné pohodové Bellamonte, kde si užijí zejména začátečníci a méně zdatní lyžaři.

A pokud bychom se rozmáchli ještě víc, tak se dostaneme do sousedního přívětivého Val di Fassa se 124 kilometry sjezdovek a s lyžařsky náročným střediskem Moena. Z Predazza je to autem nějakých 20 minut na pověstný lyžařský kolotoč Sella Ronda. K tomu však je třeba mít kombinovaný skipas, který zahrnuje i sjezdovky v tamních střediscích.

Čtyři jsou jisté

Oblast Val di Fiemme je pověstná také tím, že lanovky v ní patří k nejmodernějším v Evropě a že tamní zasněžovací systémy svou kapacitou garantují dostatek sněhu na sjezdovkách i v době, kdy je toho přírodního nedostatek.

Lyžuje se od počátku prosince do začátku dubna a na to lze bez obav vsadit. Stačí, aby teplota vzduchu poklesla na 3–4 stupně a spustí „palbu“ sněhová děla, která dokážou plochu sjezdovky za několik dní pokrýt technickým sněhem.

Bílá stopa

Pro ty, kteří dávají přednost běžeckým tratím před sjezdovkami, je ve Val di Fiemme připraveno na 150 kilometrů stop. Část z nich je ve vyšších partiích, například velice náročné, ale zároveň spolehlivé co se sněhu týče, jsou vysokohorské stopy na Passo Lavaze ve výšce 1800 metrů.

Nejdelší vysoko položená trať se nachází v Nova Ponente-Petersberg. Zasahuje do sousedního Jižního Tyrolska a je dlouhá 20 kilometrů. K jejímu proběhnutí je nezbytná opravdu velmi dobrá kondice.

Nejvýznamnějším střediskem běžeckého lyžování ve Val di Fiemme je Lago di Tesero u stejnojmenné obce. Bílá stopa tam měří 18 kilometrů a je uměle osvětlená. Ve Val di Fiemme se od roku 2007 běží závěrečná etapa pověstné Tour de Ski.

Foto: Profimedia.cz

Závodníci prestižního klání dvojmaratónu Marcialonga

Závěr etapy, vzhůru po sjezdovce Alpe Cermis, je označován za výkon na hranici lidských možností. Ve Val di Fiemme a Val di Fassa se každoročně koná také proslavený běžecký dvojmaratón Marcialonga.

Rady na cestu

Známka a průsmyk

Při týdenním výletu do Val di Fiemme zaplatíte kromě pohonných hmot 8,50 eura za dálniční známku v Rakousku, stejnou částku za průjezd Brennerským průsmykem jedním směrem a necelých osm eur za dálniční poplatky v Itálii, rovněž jedním směrem.

Skipasy a skibusy

V italských Dolomitech mají velmi rozsáhlou škálu skipasů. Nejdražší je na celou oblast Dolomiti Superski (1200 kilometrů sjezdovek ve 12 oblastech). Nejlevnější jsou jen na jedno středisko, ale velmi časté jsou různé kombinace. Přesné informace získáte v cestovce nebo po delším hledání na internetu.

Letos ve Val di Fiemme zrušili bezplatné (pro majitele skipasu) skibusy. Má se za ně platit, ale nikdo zatím pořádně neví jak a kolik. Navíc, některé hotely mohou svým hostům půjčovat průkazy, které jim umožní jezdit nadále skibusem zadarmo.

S cestovkou levněji

Je to neustálé dilema – vyplatí se jet lyžovat na vlastní pěst, nebo je to výhodnější s cestovkou? Po složitém počítání a srovnávání vyšel týdenní lyžařský pobyt v Alpe Cermis ve prospěch cestovky.

V hotelu San Valier v Cavalese stojí s polopenzí a se skipasem až o tři tisíce méně než při individuálním nákupu. Nejtěsněji to ve prospěch cestovky vyšlo v apartmánech bez stravy – o 150 Kč.

K porovnání posloužily ceny CK Nev-Dama, s níž jezdí do Alp nejvíce českých lyžařů. O komentář jsme proto požádali mluvčího CK Jana Osúcha. „Do Itálie s námi jezdí tolik zákazníků, že si můžeme dovolit předplatit si některá ubytovací zařízení celá nebo zčásti na celou sezónu. To je pro jejich provozovatele tak velká výhoda, že nám dají ceny, kterých individuální zákazník nikdy nedosáhne. Slevu dostaneme i na skipasy, protože ty také nakupujeme hromadně,“ vysvětluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám