Hlavní obsah

Soukromí Astrid Lindgrenové odhalí turistům exkurze jejím domovem

Novinky, fis

Žila ve švédském Stockholmu, její zábavné příběhy s nádechem dobrodružství se rozšířily do desítek zemí světa, kde dodnes baví bezpočet dětských čtenářů. Rodným jménem Astrid Anna Emilia Ericssonová, známá jako Astrid Lindgrenová, zemřela koncem ledna 2002. Její domov by se měl v příštím roce otevřít turistům.

Foto: Profimedia.cz

Známou spisovatelku připomíná tato destička.

Článek

Jen málokomu neřeknou nic názvy knih Pipy Dlouhá punčocha nebo Děti z Bullerbynu. Astrid Lindgrenová získala za svoje zásluhy na poli dětské literatury na konci 50. let minulého století Cenu Hanse Christiana Andersena. Jaká byla úspěšná autorka v soukromí, turisté brzy zjistí přímo v jejím bytě.

Lindgrenová se dožila úctyhodných 94 let, z nichž jednašedesát žila ve Stockholmu. Její třípokojový apartmán na adrese Dalagatan 46 by měl být, jak informoval deník The New Zealand Herald, v roce 2015 zpřístupněn veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Byt Astrid Lindgrenové je hned v prvním patře tohoto domu.

Expozice a jednotlivé předměty z pozůstalosti Lindgrenové budou mít za úkol odkrýt více informací z jejího soukromí. K tomu poslouží také rozhovory s lidmi, kteří se dlouhé roky pohybovali v její blízkosti.

Jedním z takových lidí je například hospodyně, která spisovatelce pomáhala s domácností více než 25 let. Lindgrenovou blízcí popisují jako skromnou ženu, která žila především pro svoji rodinu. Více odhalí připravovaná expozice.

Virtuální prohlídka elegantně vybaveného bytu s množstvím knih je fanouškům švédské spisovatelky k dispozici už několik let. V blízké budoucnosti by se ale toto místo mohlo stát více než jen virtuálním turistickým cílem.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejkrásnější aurora borealis nad Evropou

Jestli byste si přáli vidět na vlastní oči polární záři, ale nechce se vám putovat až na Aljašku nebo třeba do Grónska, vydejte se za barevným rejem světel po...

Výběr článků

Načítám