Hlavní obsah

Pustá exsovětská osada má jednoho obyvatele

Novinky, fis

Představovali jste si někdy, jaké by to bylo, kdybyste jako jediní přežili katastrofu, která zahubila zbytek lidstva? Děsí vás představa, že jste daleko od civilizace? Mladého ruského průvodce ne. Pobývá sám v opuštěné sovětské osadě na norském souostroví Špicberky necelých 1300 kilometrů od Severního pólu.

Ze sovětské osady se stalo město duchů

 
Článek

Sovětská osada Pyramida na Špicberkách vznikla kvůli zdejšímu nerostnému bohatství. Byla založena už v roce 1910 v okolí uhelných dolů. Městečko, které dostalo jméno podle nedaleké hory ve tvaru pyramidy, mělo ve své „zlaté éře“ okolo tisícovky obyvatel. Žili tu především horníci se svými rodinami.

Koncem 90. let všichni obyvatelé osadu opustili. Dnes tu přebývá jen jeden — třiatřicetiletý ruský průvodce Vladimir Prokofiev, kterému nejčastěji dělá společnost bílá polární liška. Občas se tady mihnou také turisté cestující po Špicberkách.

Turistickým výpravám pak Prokofiev ukazuje nejrůznější zákoutí rozlehlé osady a promlouvá o její historii. Občas se tady objeví také zloději hledající odpadní kovy nebo vandalové. Jinak je Pyramida městem duchů, které jako by zamrzlo v čase.

Mimo signál, daleko od civilizace

Turisté se sem vypravují mimo jiné i kvůli tomu, aby si prohlédli nejsevernější Leninův památník na světě. Právě ten je jednou z historických monumentů této osady. V areálu stojí budova, v níž žili svobodní muži, dům, v němž bydlely naopak svobodné ženy, i hotel Tulipán.

V tom je například ztrouchnivělá tělocvična a také pokoj, v němž přespává odvážný průvodce. Prokofiev si zvykl i na to, že tady signál na mobilní telefon chytí jen na jednom místě. A to dokonce ne vždy.

Reklama

Související témata:

Související články

České aerolinie rozšířily lety do Ruska

České aerolinie (ČSA) již létají podle zimního letového řádu, který bude platit do 29. března 2014. Rozšířily v něm počet pravidelných spojů z pražské Ruzyně...

Výběr článků

Načítám