Hlavní obsah

Severní pól? Ne, to jsou Krkonoše přikryté závějemi sněhu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako mrazivá krajina s dlouhými dny i nocemi nebo jako ledové království z pohádky vypadají hustě zasněžené Krkonoše. Známé rysy nejvyšších českých hor se pod závějemi téměř ztrácejí a vše splývá v jednolitou bílou pláň, chvíli rovnou a chvíli hrbolatou. Přítomnost života sem tam naznačují stopy nebo vyježděné koleje.

Foto: Profimedia.cz

Jedinečný výstup na Sněžku

Článek

Při pohledu na následující snímky by člověk dobře známou krkonošskou krajinu snad ani nepoznal. Jakmile ji totiž „od hlavy až k patě“ přikryjí metry netknutého bílého sněhu, její obrysy se rychle ztrácejí.

Foto: Profimedia.cz

Krkonošské louky získají v mraze zcela jinou tvář.

Nikoliv severní pól, nýbrž zasněžená stezka vedoucí na vrchol Sněžky, královny všech českých hor. Od letošního prosince se na její vrchol rozjela nová, pohodlnější a modernější, lanovka. Porozhlédnout se po bělostném reliéfu Krkonoš bude tak zase o něco jednodušší. Pokud bude počasí přát a oslepující mlhu vystřídají hřejivé sluneční paprsky.

Okouzlující jsou také sněhem zaváté louky blízko pramene Labe, který je v západních Krkonoších v nadmořské výšce téměř 1400 metrů. Vydejte se na Labskou nebo Pančavskou louku, známou hlavně rozlehlým rašeliništěm.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkové bílomodré Krkonoše v zimě.

Když pak vítr rozfouká prašan a nad zemí se začnou vznášet velké chuchvalce křehkých vloček, můžete se cítit jako na dobrodružné expedici za polárním kruhem. Nechme se tedy překvapit, jestli započatá zima vykouzlí v průběhu příštích týdnů v Krkonoších podobně úchvatnou scenérii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám