Hlavní obsah

Kamenné koule opředené legendami lákají turisty i zloděje

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v kamenolomu v obci Milošová u Čadce našli první kamenné koule, mluvilo se o zázraku a mimozemských civilizacích. Dnes už na místě najdete kamenných kulí poskrovnu a ze zázraku se stala hříčka přírody.

BEZ KOMENTÁŘE: Vznik obřích kamenných koulí si lidé dříve vysvětlovali všelijakVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Z Čadce vede cesta do Milošové klikatými silnicemi a zájemce se musí držet směrových tabulí Megoňky. Ani to však není zárukou, že do kamenolomu proslulého nálezem kamenných koulí bez problémů trefíte.

Lom je zalitý poledním sluncem a nahoře na levé straně je vidět velkou kamennou kouli. Návštěvník má dojem, že se každou chvíli zřítí do údolí. Při výstupu k tomuto nejvýraznějšímu tvaru celého kamenolomu je vidět další kouli zapuštěnou do kamene. Její povrch je neuvěřitelně hladký, jakoby ho opracoval kameník. Na povrchu z něj trčí jen asi čtvrtina, ale působí opravdu nadpřirozeně.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kamenná koule splývá s okolním lomem.

O kousek dál je kamenná koule rozpadlá vejpůl. Pravděpodobně se skutálela z vyšší části lomu. Pak jsou tu už jen vyhloubeniny, které naznačují, že v lomu bylo kamenných koulí daleko víc.

Zdobí zahrádky

„Lidé si je odvezli do zahrad,“ říká Milan Poláček. Pracuje na zdejším statku a nechce prozradit, kterým sousedům zdobí zahrádky kamenné koule z lomu. „Naši to nebyli, to ze vzdálenějších obcí,“ ukazuje neurčitým směrem. Tvrdí, že v lomu se v minulosti objevil i jeřáb, sundal kamennou kouli, naložil na Tatrovku, a ta ji odvezla.

Od roku 2003 je zdejší oblast o rozloze 1,67 hektarů zákonem chráněná a jezdí sem hodně turistů. „Jezdí sem z celého Slovenska i Česka. Byli tady i z Nizozemí,“ dodává Poláček. Ve spodní části kamenolomu jsou umístěny lavičky, z nichž je na lom krásný výhled. Bohužel, hlavní atrakce v podobě kamenných kulí je většinou pryč. Podle místních jich bylo v lomu asi 30.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jedna z kamenných koulí, které ještě nikdo neukradl.

Další kamenné koule jsou v nedalekém lese a u Klokočova. Tam se s nimi ztotožnili natolik, že je mají dokonce i v erbu obce. Erb vzdáleně připomíná státní znak Slovenské republiky, jen jsou na něm místo trojvrší symboly tří kamenných koulí a místo dvojkříže z nich vyrůstají zlatolisté růže — další místní rarita. Aby turisté hledající kamenné koule nepochybovali, že jsou na správném místě, leží jedna z nich přímo u vjezdu do Klokočova a další před obecním úřadem.

Neobjasněná záhada

Vznik zdejších kamenných koulí o průměru 0,3 až 2,6 metru je zatím záhadou. Objevovaly se postupně při odstřelu v lomu. „Jsem přesvědčený, že pod povrchem jsou další koule,“ řekl Právu pověřený ředitel Chráněné krajinné oblasti Kysuce Ján Korňan.

Kamenné koule jsou také na několika dalších místech světa, například ve Spojených státech, Rusku, Jihoafrické republice a na Novém Zélandu. Na Slovensku je největší naleziště těchto přírodních pískovcových útvarů v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám