Hlavní obsah

Američané zvažují povolení mobilních telefonátů z letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Federální komise pro komunikace (FCC) jedná o tom, zda povolí používání mobilních telefonů pro telefonování a posílání textových zpráv z palub letadel během letu. Komise bude rozhodovat o povolení telefonování dva měsíce poté, co Federální úřad pro letectví (FAA) zmírnil pravidla pro používání elektroniky v letadlech.

Foto: Profimedia.cz

Telefonování v letadle je blíže, než by se nám mohlo zdát. Aspoň tedy v USA.

Článek

Podle návrhu by měly mít aerolinky možnost se rozhodnout, zda povolí cestujícím během letu telefonovat, posílat textové zprávy, využívat mobilní přenos dat a jiné telefonní služby. Telefony by se mohly používat pouze ve výšce nad 10 000 stop (3048 metrů) a stále by se musely vypínat při vzletu a přistání.

Poslední průzkumy však ukazují, že spotřebitelé nejsou telefonování na palubě letadel nakloněni. Podle průzkumu AP a GfK je proti 48 procent Američanů a možnost telefonování z paluby letadla by přivítalo pouze 19 procent Američanů.

Aerolinky Delta Air Lines již oznámily, že používání telefonů během letu nedovolí ani v případě, že by to FCC schválila.

Evropa to má zatím jinak

V Evropě je situace mírně odlišná. Na palubách letadel bude v Evropě brzy možné mít telefon či tablet zapnutý v režimu bez připojení na síť, známém jako "letadlo", po celou dobu letu včetně startu a přistání. Evropská agentura pro bezpečnost letectví EASA již aktualizovala své pokyny, které budou moci letecké společnosti bezprostředně začít uplatňovat.

Dosud musely být chytré telefony, tablety či elektronické čtečky knih při popojíždění po letišti, vzletu a přistání zcela vypnuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám