Hlavní obsah

Orkán odvál z některých německých pláží písek

Ve čtvrtek a v pátek řádil na severu a severozápadě Evropy orkán Xaver, který zpustošil například také německý ostrov Düne na Helgolandském souostroví. Podle místních úřadů tady z pláží zmizelo několik desítek tisíc kubických metrů písku. Ostrov Helgoland, který spolu s Düne tvoří souostroví, takto výrazné škody neutrpěl.

Foto: Profimedia.cz

Řada německých pláží přišla kvůli orkánu Xaver o množství písku. Ilustrační foto

Článek

„Bez profesionální a cizí pomoci se nepodaří do začátku sezóny 2014 pláže připravit. Obzvláště když období bouří teprve začalo," prohlásil helgolanský šéf turistického ruchu Klaus Furtmeier.

Přestože byla zdejší přistávací dráha po orkánu pod vrstvou písku a naplavenin, už v sobotu Helgoland stihl obnovit letecké spojení s německou pevninou. Ostrov je jednou z hojně navštěvovaných turistických destinací v Severním moři.

Škod je mnohem více

Kromě toho, že orkán odvál okolo padesáti tisíc kubických metrů písku z ostrova Düne, úbytek zaznamenal také Sylt. V jižní části tohoto ostrova vznikly kvůli silnému větru v jedné z okrajových dun v délce zhruba jednoho kilometru až dvacetimetrové ztráty písku.

Xaver zpustošil v Německu kromě severomořských oblastí také pobřeží Baltu. Německá spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko v pondělí oznámila, že tam orkán zanechal škody za milióny eur (desítky miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám