Hlavní obsah

Zahraničních turistů na Slovensku přibývá. Češi si tam za zimní dovolenou připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensko míří čím dál více turistů z ciziny. Nejpočetnější skupinu zahraničních rekreantů tady tvoří Češi. Turistická střediska očekávají, že letos překonají rekord z předkrizového roku 2008. Čeští turisté si tady kvůli oslabení koruny vůči euru i z důvodu zdražení skipasů budou ale muset připlatit.

Foto: Radek Malina, Právo

Vyrazit si zalyžovat na Slovensko může české turisty letos vyjít dráž. Ilustrační foto

Článek

Podle údajů slovenského statistického úřadu se v zemi za první tři čtvrtletí letošního roku ubytovalo 1,34 miliónu cizinců. Ve srovnání s loňskem to představuje zvýšení o desetinu. Ubytovací zařízení využilo více než 400 000 Čechů, což bylo téměř o procento více než v roce 2012. Kvůli zkrácení délky pobytu ale Češi na Slovensku strávili dohromady o skoro dvě procenta méně nocí.

Stoupající počet domácích a zahraničních turistů přispěl k vyšším tržbám provozovatelů hotelů a penzionů. Za ubytování inkasovali od ledna do konce září 225 miliónů eur (6,2 miliardy korun), tedy o 7,6 procenta více než ve stejném období loňska.

Právě čeští turisté jsou tady z hlediska návštěvnosti dlouhodobě nejvýznamnější skupinou hostů. Tři z deseti ubytovaných cizinců jsou rekreanti z Česka. Podle odborníků to souvisí s tradičně nadstandardními vztahy mezi Čechy a Slováky, neexistující jazykovou bariérou a společnou historii obou národů.

Naděje na rekord

Nadcházející zimní dovolená na Slovensku se českým turistům ovšem prodraží. Důvodem je zejména oslabení koruny po intervencích České národní banky. Vůči euru česká měna za poslední rok oslabila o zhruba devět procent. Některá slovenská lyžařská střediska navíc zvýšila základní ceny skipasů.

Turistické regiony na Slovensku očekávají, že by letos mohly zaznamenat rekordní počet hostů. „Dobré výsledky z předchozích období naznačují, že rekord návštěvnosti bude v tomto roce překonán,“ uvedla Darina Bartková, ředitelka oblastní organizace cestovního ruchu regionu Liptov na severu země. Tento region patří k nejvíce navštěvovaným lokalitám Slovenska.

V roce 2009 zaznamenal slovenský cestovní ruch výrazný propad. Počet ubytovaných cizinců tehdy v zemi klesl až o čtvrtinu. Kromě dopadů globální krize tento výsledek způsobilo také oslabení měn okolních zemí vůči euru, což turistům z Česka, Polska nebo Maďarska pobyt na Slovensku prodražilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám