Hlavní obsah

El Gouna: Nenápadný konkurent Hurghady a Šarm aš-Šajchu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu stranou od tří tradičních egyptských letovisek, tedy Hurghady, Marsy Alam a Šarm aš-Šajchu se nachází u nás méně známá El Gouna. Přitom má rozhodně co nabídnout a pro ty, kteří uvažují o dovolené v Egyptě, může být cenově srovnatelnou konkurencí pro ostatní letoviska.

Foto: www.elgouna.com

Pohled na El Gounu

Článek

El Gouna znamená v překladu laguna a název je to výstižný. Procházkou kolem nespočtu lagun a kanálů lze strávit celé dny. Návštěvník si při tom alespoň prohlédne různorodost nabídky v tomto resortu ležícím asi 20 kilometrů severně od Hurghady.

Ubytovat se lze v jednoduchém hotelu, luxusní vile, malém bungalovu u vody nebo třeba hotelu pouze pro dospělé. Nechybí samozřejmě i luxusní pětihvězdičkové hotely, ale ty nejsou v El Gouně nejvyhledávanější.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Kromě hotelů je možné ubytovat se i v jednopokojových domcích u vody.

„Naši hosté si často vybírají třeba jen tříhvězdičkové hotely. Vědí, že kvalita bude dostatečná. Máme tu totiž centralizované nákupy potravin, takže se není čeho bát,“ chlubí se Jens Freise, zástupce developera, který letovisko spravuje. Dodává, že v El Gouně turisté nemusejí myslet na obávané zažívací potíže.

Nejen all-inclusive

Jistou pozici tak tady nemají v Egyptě tolik oblíbené all-inclusive pobyty, hosté totiž mohou vybírat z desítek restaurací a barů rozprostřených po celém letovisku. Výstavba v dnes dvacetitisícovém městečku je pečlivě plánovaná a kontrolovaná, El Gouna tak působí přehledně, čímž se liší od nedaleké Hurghady s mnoha zkrachovalými a zavřenými hotely.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

El Gouna se může chlubit hned několika stavbami od slavného architekta Michaela Gravese. Patří mezi ně i komplex Miramar.

Oproti Šarm aš-Šajchu má zase výhodu v kompaktnosti, a pokud je to někam přece jenom daleko, poslouží místní hromadná doprava za pár drobných. Není tak divu, že El Gounu si za svůj druhý domov vybírá i mnoho Egypťanů.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Malých i velkých lodí kotví v El Gouně nespočet, mariny jsou neustále přeplněné.

Zní to skoro jako idylka a opravdu, pro někoho, kdo chce strávit dovolenou odpočinkem a nezůstat zavřený v hotelovém komplexu, se může jednat o jasnou volbu.

Chybí mezinárodní letiště

Menší vadou na kráse je ale absence mezinárodního letiště. El Gouna sice jednu ranvej má, ale pro charterové lety je vhodná asi jako velbloud na výpravu k severnímu pólu. Nezbývá tak než počítat s přejezdem z letiště v Hurghadě, který trvá obstojných 30 až 40 minut. Anebo si pořídit malý tryskáč, který přistání na místní dráze zvládne.

Z hlediska aktuální bezpečnosti je na tom El Gouna stejně jako ostatní přímořská letoviska, kde se člověk o nedávných nepokojích dozvěděl tak maximálně z televize. Menší výhodou pak jsou jen dvě kontrolované příjezdové cesty a vlastní bezpečnostní služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám