Hlavní obsah

Na washingtonském Mallu je každý den sobota

Právo, Bohuslav Borovička

Hlavní město USA soustředilo – z hlediska návštěvníka velmi rozumně – své přední památky a pozoruhodnosti do poměrně nevelkého prostoru, jemuž se říká Mall. Je to tři kilometry dlouhé a 200 metrů široké prostranství, park s rozlehlými trávníky, záhony, keři a alejemi stromů. Ročně tudy projde na 25 miliónů lidí.

Washington DC očima turistů

 
Článek

Na washingtonský Mall to láká všechny. Chodí tam maminky a babičky s dětmi, rekreační běžci i cyklisté, na lavičkách svačí zaměstnanci blízkých institucí. Dále se tam samozřejmě pohybují návštěvníci Washingtonu a občas i účastníci nějakých oslav či demonstrací. Na Mallu jako by byla každý den sobota. Nikdo nikam nespěchá.

Kapitol

Na východním konci přiléhá k Mallu nevelký kopec. Impozantní komplex budov, který ho pokrývá, je Kapitol, sídlo Kongresu, centrum zákonodárné moci Spojených států. Zvedá se nad ním vysoká elegantní kupole se sochou Svobody.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol, v popředí několik soch

Pod kupolí se nachází Rotunda. V ní začíná okruh, který s průvodcem absolvují skupiny návštěvníků. Tisíce denně. Přístupné jsou některé reprezentační prostory. Sochy a obrazy v Rotundě ilustrují dějiny Spojených států od dob Kolumba. Ty jsou doplněny portréty a sochami osobností, které se na tvorbě těchto dějin podílely.

Turisté tam uvidí třeba prezidenty Eisenhowera a Reagana nebo třeba černošského aktivistu Martina Luthera Kinga. Ve Statutary Hall jsou další sochy významných osobností. Vynálezci, vědci, politikové, umělci. Člověk by si při prohlídce připadal jako v muzeu, nebýt toho, že se na chodbách občas mihnou skupinky elegantně oblečených spěchajících mladých mužů a žen.

„Asistenti, stážisté, úředníci,“ komentoval to průvodce a upozornil nás na cedulku na masívních dveřích: John Boehner, předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA. Toho jsme však nepotkali.

Muzea a galerie

Ze širokého schodiště na úbočí Capitol Hill lze přehlédnout celý Mall až na jeho konec na břehu řeky Potomac. Z pravé strany ho lemují budovy galerie umění a historických muzeí. Naproti nim je Smithsonův komplex, dalších osm muzeí a galerií.

Tam jsou nesmírné umělecké i historické poklady z celého světa. Indiánské dějiny, Afrika jako původní vlast mnoha dnešních Američanů, sbírky z Asie i z Orientu, evropské umění.

Uprostřed Mallu, blíž k řece, stojí Washingtonův památník. Obelisk neboli „jehlu“ začali stavět v roce 1848, ale za občanské války došly peníze. Když pak se stavbou začali znovu, brali mramor z jiného lomu a odstín v barvě kamene je patrný. Dnes ne. Kolem obelisku totiž stojí lešení kvůli opravám poškození způsobeného zemětřesením v roce 2011.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonův památník právě prochází rekonstrukcí.

Z vyhlídky 170 metrů vysokého památníku, kam návštěvníky vozí výtah, je vidět velká část města jako na dlani. Ve Washingtonu je několik vyhlídek, ale tahle je asi nejhezčí. Severně od Mallu, mezi 15. a 17. ulicí, stojí další symbol Ameriky — Bílý dům. Stavení v rozlehlém a vzorně udržovaném parku si většina návštěvníků může prohlédnout jen zpoza plotu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Bílý dům, jedna z nejznámějších washingtonských staveb

Do některých částí Bílého domu se přece jen dá nahlédnout. Američan si může prohlídku rezervovat přes svého senátora, cizinec prý prostřednictvím svého velvyslanectví. Doporučuje se učinit tak alespoň půl roku před zamýšlenou návštěvou.

Létání a vesmír

Do skupiny Smithsonových muzeí patří i to věnované letectví a vesmíru. Je vůbec nejnavštěvovanějším ve Washingtonu. Exponáty obepínají období od samotného počátku létání jako letadlo bratří Wrightů z roku 1903 až třeba po velitelský modul Apolla 11 a Armstrongův měsíční skafandr.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Turisté v metropoli USA nahlédnou mimo jiné do dějin letectví.

Najdeme tu vojenská i civilní letadla, rakety ze všech etap dobývání vesmíru, repliku sovětského Sputniku i amerického lunárního modulu, kokpit Boeingu 747 i velitelský můstek letadlové lodi. Z toho je možné sledovat projekci startů a přistávání a pohybu na ploše.

Forrest a Jenny

Na konci Mallu, skoro na břehu Potomaku, je Lincolnův památník. Antický chrám, otevřený směrem ke Kapitolu se sochou prezidenta uvnitř. Monumentální schodiště sestupuje k dlouhé vodní nádrži.

Tady pronesl bojovník za lidská práva Martin Luther King v srpnu 1963 jeden z nejslavnějších projevů všech dob. Odsud zazněla slova: I have a dream… Sním o tom, že mé čtyři malé děti budou žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy kůže, ale podle svého charakteru.

Tohle místo s vodní nádrží ostatně zná i většina filmových fandů. Právě tady se při protiválečné demonstraci setkal po letech Forrest Gump se svou milovanou Jenny.

Nádraží, pošta, hřbitov

Procházka po washingtonském Mallu se snadno může protáhnout až na několik dní. Kromě tuctu muzeí, z nichž každé by si zasloužilo několikahodinovou návštěvu, stojí za vidění i nedaleké monumentální nádraží Union, Pennsylvania Avenue. Je tu komplex FBI nebo budova staré pošty.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Arlingtonský hřbitov

Několik hodin zabere prohlídka Arlingtonského hřbitova, čestného pohřebiště, kde jsou pochováni jak prostí vojáci, tak generálové a prezidenti nebo třeba astronauti zemřelí při vesmírných misích. Poznat Ameriku během týdenního pobytu je přirozeně nesmyslná snaha. Možná je užitečnější se pro začátek spokojit s Washingtonem.

RADY NA CESTU

ESTA místo víza

K turistické návštěvě nepotřebujete vízum. Na internetových stránkách si stáhnete tzv. formulář ESTA, vyplníte ho a elektronicky odešlete. Odpověď, ve většině případů souhlasná, přijde téměř obratem. Důležité je si doklad vytisknout a mít ho s sebou při odbavení na letišti.

Není Washington jako Washington

Na východním pobřeží USA, tedy i ve Washingtonu, je o šest hodin méně než v Česku. V USA mají Washington DC (District of Columbia), což je město, o němž je řeč. Mají také stát Washington, který se nachází na severozápadě u kanadských hranic.

Na východním pobřeží USA, tedy i ve Washingtonu, je o šest hodin méně než v Česku. V USA mají Washington DC (District of Columbia), což je město, o němž je řeč. Mají také stát Washington, který se nachází na severozápadě u kanadských hranic.

Adaptér a trpělivost

Kromě adaptéru do elektrických zásuvek, které mají jiné vstupy než ty české a navíc je v nich jen 120 V, byste se měli vyzbrojit také trpělivostí. Od některých věcí jsme si už odvykli. Například od více než hodinového čekání na pasové odbavení, když z 20 přepážek jsou otevřené jen tři.

Taky se může stát, že po příletu na vašem zavazadle chybí zámek. Uvnitř najdete kartičku, na níž stojí, že Úřad obsah zavazadla (bez vaší přítomnosti) prošacoval, a pokud při tom poškodil nebo zničil zámek, nenese žádnou odpovědnost.

Peníze

Za každou službu se dává spropitné. Je proto dobré mít po kapsách nějakou hotovost. Jinak skoro všude vystačíte s platební kartou. Ještě lepší zpráva je, že muzea jsou otevřená sedm dní v týdnu a neplatí se v nich vstupné. 

Bezpečnost

V centru Washingtonu, kupříkladu na Mallu, se o své bezpečí bát nemusíte. Horší, byť prý ne tak špatné jako v minulosti, je to ale pár bloků od centra. Bloumat po ulicích po setmění se rozhodně nedoporučuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám