Hlavní obsah

Král skotských hradů stojí na Pudinkovém kameni

Novinky, fis

Dunnottar je středověký skotský hrad s ponurou i poutavou minulostí. V bezpečí tu byly schovány skotské korunovační klenoty a ve zdejší kobce trpělo při mučení množství presbyteriánů. To jsou jen střípky z dějin kamenné stavby rozprostírající se na břehu Severního moře.

Foto: Profimedia.cz

Cesta k hradu Dunnottar

Článek

K Dunnottaru se turisté dostávají nejčastěji přes přístavní městečko Stonehaven proslulé mimo jiné rybími specialitami. K mechem prorostlému hradu na východním pobřeží Skotska to je odtud zhruba tři kilometry. Útesu, na němž budovy Dunnottaru stojí, se přezdívá Pudinkový kámen. Údajně proto, že jeho kameny připomínají rozinky, které zdobívají tento moučník.

Zajímavost: V roce 1990 se hrad objevil ve filmu Hamlet (režie Franco Zeffirelli) natočeném na motivy slavné tragédie Williama Shakespeara.

Místo bylo už zhruba od roku 5000 před naším letopočtem osídleno keltskými Pikty. Hrad byl na útesu budován postupně. Kolem jeho dějin se vznáší nejeden otazník. Jedním z nejdramatičtějších období bylo bezesporu 17. století. Tehdy tu byly ukryty skotské korunovační klenoty. Tím si Dunnottar mezi skotskými hrady získal důležité postavení.

Vojska Olivera Cromwella se v polovině 17. století snažila hrad dobýt a klenotů se zmocnit. Téměř tři čtvrtě roku vojáci stavbu obléhali, a když pak pronikli dovnitř, klenoty už tady nenašli. Z hradu se je totiž tajně podařilo odnést a ukrýt v nedalekém kostele Kinneff Kirk.

Foto: Profimedia.cz

Díky svému umístění byl hrad těžko dobyvatelný.

Dunnottar si zachoval své tajuplné kouzlo dodneška. V jednotlivých částech hradu mohou turisté stále vidět například staré nápisy, které jsou určitým poselstvím dřívějších obyvatel. Whigs je název temné kobky, v níž byly v již zmíněném 17. století na Dunnottaru mučeny desítky žen a mužů kvůli své presbyteriánské víře.

Foto: Profimedia.cz

Dunnottar leží uprostřed čisté přírody.

Ti, kteří už mají historie dost, prchají například směrem k pobřežní přírodní rezervaci Fowlsheugh nedaleko vesnice Crawton. Ta leží přibližně pět kilometrů od města Stonehaven. V rezervaci návštěvníci spatří nepřeberné množství ptáků. A samozřejmě také divokou skotskou krajinu.

Reklama

Související články

Nejatraktivnější destinace pro rok 2014

Cestovatelský server Lonely Planet uveřejnil žebříček deseti míst světa, na která by cestovatelé v roce 2014 měli zaměřit svoji pozornost. Kromě vítězné...

Nejkrásnější aurora borealis nad Evropou

Jestli byste si přáli vidět na vlastní oči polární záři, ale nechce se vám putovat až na Aljašku nebo třeba do Grónska, vydejte se za barevným rejem světel po...

Výběr článků

Načítám