Hlavní obsah

Nejstrmější sjezdovky Evropy, na kterých raději odepnete lyže

Novinky, fis

Právě začíná sezóna zimních radovánek a první lyžaři cestují vstříc zasněženým horským svahům. Na vrcholku některých z nich ale uděláte lépe, když se před sjezdem nebudete příliš dívat dolů. Mohlo by se pak totiž stát, že se špičkami hůlek místo odpíchnutí k jízdě rozhodnete odepnout lyže od přezkáčů. Ostatně, nebyli byste první, kdo to na nejprudších evropských sjezdovkách vzdal.

BEZ KOMENTÁŘE: Harakiri v Rakousku

 
Článek
Harakiri v Rakousku

Rakouským horským střediskem Mayrhofen se táhne extrémně příkrá a zhruba 1500 metrů dlouhá sjezdovka s názvem Harakiri. Ta je považovaná za nejstrmější v Rakousku. Aby ne, spád tu místy dosahuje až 78 procent. Tento sjezd je opravdu jen pro otrlé lyžaře a snowboardisty.

Italská Marmolada

Marmolada je s 3343 metry nejvyšší horou alpských Dolomit. Středisko Arabba-Marmolada nabízí více než 60 kilometrů povětšinou obtížných sjezdovek a okolo 30 lanovek a vleků. Kromě úchvatného výhledu na bělostné horské vršky tady lyžaři i snowboardisté nacházejí výjimečný adrenalinový sportovní zážitek.

BEZ KOMENTÁŘE: Italská hora Marmolada je rájem odvážných lyžařů

Za nejobtížnější sjezdovku střediska je považována necelé tři kilometry dlouhá Pista Fodoma. Mnoho lyžařů se vyřádí také v areálu ledovce Marmolada.

Švýcarská zeď

Hrbolatá a děsivě strmá. Taková je sjezdovka Le Pas de Chavanette známá také jako Mur Suisse neboli Švýcarská zeď. Pro nováčky je strašákem, pro ostřílené lyžaře výzvou. Zhruba 1300 metrů dlouhá sjezdovka se vine z nadmořské výšky 2151 metrů lyžařskou oblastí Portes du Soleil na hranici Francie a Švýcarska.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrbolatá Švýcarská zeď

Švýcarská zeď, se sklonem okolo 50 stupňů, je dostupná z francouzského horského rezortu Avoriaz nebo ze švýcarských měst Les Crosets a Champéry. Říká se, že na této sjezdovce nejeden lyžař odepnul lyže a opatrně sešel dolů raději pěšky.

Francouzský Tunnel

Podobně prudký a hrbolatý terén, jaký zdolávají lyžaři na Švýcarské zdi, nabízí také alpská sjezdovka Tunnel. Začíná na vrcholku Pic Blanc ve francouzském středisku Alpe d'Huez. To disponuje 250 kilometry sjezdových tratí.

BEZ KOMENTÁŘE: Tunnel ve francouzských Alpách

Než lyžař stane na vrcholku sjezdovky Tunnel, projde chodbou vytesanou ve skále. Strmý začátek má také šestnáctikilometrová sjezdovka Sarenne ve stejném lyžařském areálu. Její terén se ale postupně rozvolňuje a zhruba od poloviny už se není čeho bát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám