Hlavní obsah

Pod pražským hotelem Jalta mohou turisté navštívit bývalý kryt prominentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotel Jalta, sídlící na pražském Václavském náměstí, tento týden otevřel při příležitosti 55. výročí svého postavení Muzeum studené války. Stalo se tak ve spolupráci se sdružením Československé ozbrojené složky. Expozice je umístěna v bývalém krytu vybudovaném pro prominentní osoby. Bunkr měl vydržet dokonce i náraz při výbuchu nukleárních zbraní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Odposlechová místnost pod hotelem

Článek

V případě válečného konfliktu měl pražský hotel Jalta sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Kvůli tomu byl v podzemí vybudován dvoupatrový protiatomový kryt pro zhruba 150 prominentních osob.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hotel Jalta na Václavském náměstí v Praze

V bunkru byl pro prominenty připraven náhradní agregát, speciální nádrž na vodu i malý operační sál. V podzemí budovy bylo navíc umístěno zařízení na odposlouchávání telefonů hotelových hostů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vstup do podzemního krytu

Dobové vybavení krytu se nedochovalo, proto expozici Muzea studené války vybavili ze svých sbírek členové občanského sdružení Československé ozbrojené složky. Návštěvníci si za vstupné 75 korun prohlédnou několik místností určených pro zázemí obsluhy krytu a příslušníky československých tajných služeb.

Turisté nahlédnou do místnosti pohraniční stráže či malého operačního sálu. Dále si přečtou informace o železné oponě a prohlédnou dálnopis či odposlouchávací zařízení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

V podzemním krytu byly připravené i plynové masky a zdravotní vybavení.

Otevřeno je během sudých týdnů vždy v úterý a ve čtvrtek, v liché týdny v pondělí a ve středu. Pokaždé mezi 17:00 a 20:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám