Hlavní obsah

Trojský kůň: Málo známá, ale o to zákeřnější lest na turisty

Novinky, fis

Fantazie zlodějů nemá snad žádné hranice. O tom svědčí množství fint a podvodů, se kterými se turisté na svých zahraničních cestách setkávají. Většinou naletí z nevědomosti, někdy se ale dokonce stanou obětí vlastní slušnosti. Jedním z moderních triků španělských zlodějů je takzvaný trojský kůň.

Foto: Profimedia.cz

Právě zavazadlový prostor autobusů je pro některé zloděje ideální živnou půdou. Ilustrační foto

Článek

Na dovolené ve Španělsku už nejeden turista přišel o cennosti během cesty autobusem, a to kvůli takzvanému trojskému koni. Tak se říká vychytralým zlodějům, kteří vymysleli, jak se propašovat do zavazadlového prostoru. Jeden z nich je zavřený v kufru, druhý se přidá k cestujícím.

Během jízdy pak zloděj svoji skrýš opustí a z okolních zavazadel ukradne menší cennosti, jako je například fotoaparát. Lup zloděj ukryje i se sebou samotným do kufru, ve kterém ho jeho komplic poté opět vyzvedne.

Pozornost na sebe tato zlodějská technika přitáhla v roce 2011, kdy si pět turistů stěžovalo u společnosti Barcelona Bus, že byli okradeni v průběhu cesty. Firma lest těchto zlodějů odhalila poté, co si její zaměstnanci všimli muže mluvícího ke kufru.

Jeden ze členů katalánské policie řekl pro britský deník The Times, že jsou takovéto případy okrádání sice vzácné, ale stávají se. Doporučuje proto, aby si turisté nechávali cennosti pokud možno v hotelu a byli opatrní.

Kde být ve střehu

Britský magazín Wanderlust letos v srpnu uveřejnil žebříček nejhorších evropských měst z hlediska okrádání turistů. V anketě hlasovaly dva tisíce britských turistů.

Z deseti měst skončila první španělská Barcelona. Zatímco stříbrnou příčku obsadila francouzská Paříž a na třetím místě se objevil italský Řím, stověžatá Praha skončila sedmá.

Kritickým místem je v Barceloně hlavní ulice Las Ramblas. Tam by se turisté měli mít obzvláště na pozoru, protože tato oblast je kapesními krádežemi nechvalně známá.

Nápadité zlodějské triky

Jestli je něco silnou stránkou zlodějů, pak je to často vynalézavost. S podvody a fintami se proto turista může setkat prakticky kdekoliv ve světě. Někteří zloději si svoji oběť vyhlédnou v baru. Když si turista odskočí na toaletu, přimíchají mu do pití omamnou látku a posléze mu odcizí vše, co u něj najdou.

Riziko však na cestovatele číhá i ve zdánlivém bezpečí hotelu. Může se totiž stát, že hostovi na pokoji zazvoní telefon, na jehož druhém konci se volající představí jako zaměstnanec hotelové recepce. Turistu pod záminkou ověření požádá o údaje platební karty. Místo ověření je ale připraven informace okamžitě zneužít.

Slušnost se turistům může vymstít při čekání se zavazadly, a to na autobusovém či vlakovém nádraží stejně jako třeba na letišti. Na tyto cestovatele si zloději připravili také podlou lest. Kolemjdoucímu naoko omylem upadnou klíčky od auta, peníze nebo třeba rovnou celá peněženka.

Jakmile starostlivý turista předmět zvedne ze země a dotyčného se snaží dohnat, komplic onoho „kolemjdoucího“ mu mezitím ukradne zavazadlo. Nezbývá tak než mít oči na stopkách a nespouštět zrak nejen z kufrů a cenností, ale ani z objednaného pití v baru.

Anketa

Stalo se vám, že jste byli na dovolené v zahraničí okradeni?
Ano
23,3 %
Ne
75,3 %
Několikrát
1,4 %
Celkem hlasovalo 8162 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám