Hlavní obsah

Muzeum zničených vztahů ukazuje lásku naruby

Novinky, fis

Snad každý měl alespoň jednou v životě zlomené srdce. Sbírku předmětů, které zbyly po vztazích rozpadlých za nejrůznějších okolností, si mohou turisté od poloviny listopadu prohlédnout uvnitř starého kostela v Amsterdamu. Každý exponát doprovází příběh dříve zamilované dvojice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putovní expozice Muzea zničených vztahů sídlí aktuálně v AmsterdamuVideo: Reuters

 
Článek

Ten, kdo nikdy neřešil, co s věcmi připomínajícími zpackaný vztah, se může považovat za šťastlivce. Většina lidí se ale v dané situaci ocitla nejednou. Právě proto si Muzeum zničených vztahů získalo takovou oblibu i podporu veřejnosti.

Stálá expozice muzea sídlí v chorvatském Záhřebu, další pozůstatky již neexistujících partnerských vztahů putují po světě. V pátek 15. listopadu se otevřela dočasná expozice v nizozemském Amsterdamu, trochu paradoxně v nejstarším kostele ve městě, který stojí ve čtvrti Red Light District. Zájemci sem mohou zavítat až do března 2014.

Svérázný projekt vytvořili chorvatští umělci Olinka Višticová a Dražen Grubišič. Jsou bývalými partnery a právě konec vlastního vztahu je po prvotním zdrcení inspiroval.

„Tenhle nápad přišel samozřejmě díky vlastní zkušenosti. Když jsme se rozcházeli, říkali jsme si, co udělat s věcmi, které po našem soužití zbyly. Pak se objevila myšlenka, že by bylo skvělé, kdyby existovalo místo, na kterém by se takové předměty uchovávaly. Něco jako skladiště vzpomínek,“ řekl Grubišič na amsterdamské výstavě.

Dojetí střídá humor

Ve stálé záhřebské expozici uvidí turisté například sekyru, jíž zhrzená lesbička rozsekala všechen nábytek, který jí připomínal její bývalou partnerku. Dále pak také růžová pouta, jež měla před lety vnést jiskru do vztahu, který místo toho nakonec zcela vyhořel.

Sbírka Muzea zničených vztahů se začala rychle rozšiřovat o darované předměty i sdílené příběhy. Některé jsou delší, jiné velmi stručné, sem tam vyloudí na tvářích návštěvníků výstavy úsměv, jindy naženou do očí slzy.

V Amsterdamu teď zvědavci odkrývají pozadí dalších zruinovaných vztahů. Na stojanech tady leží třeba gumová kačenka, hadrové panenky, soška Panny Marie, bota, snubní prsten nebo kytara. Zdánlivě běžné věci tiše vyprávějí o začátcích, koncích, lásce i zklamání.

Anketa

Darovali byste také do muzea něco, co vám připomíná bývalého partnera?
Ano
65,1 %
Ne
34,9 %
Celkem hlasovalo 3098 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám