Hlavní obsah

Rekordní objednávka v letectví: Emirates nakoupí stroje za dva bilióny korun

Společnost Emirates Airline na konci týdne na mezinárodním aerosalonu v Dubaji ohromila gigantickou objednávkou nových letadel. Konkrétně se jedná o 150 letounů typu Boeing 777X a 50 letounů Airbus A380.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Zástupci Emirates Airline vystupují v Dubaji z Airbusu A380.

Článek

Padesát letounů Airbus A380, 35 Boeingů 777-8X a 115 Boeingů 777-9X vyjde leteckou společnost Emirates Airline na přibližně 99 miliard dolarů (v přepočtu téměř dva bilióny korun). Na dalších 50 boeingů má společnost předkupní právo.

Jedná se o největší objednávku v civilním letectví, a zároveň o největší objednávku, jakou kdy společnost oznámila. Smlouvu strany podepsaly během Dubaj Air Show.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubaji začal mezinárodní aerosalonVideo: Reuters

„Letecká doprava je klíčová pro světový obchod. Sledujeme, že globální růst poptávky po leteckých službách nadále pokračuje. Naše oznámení navazuje na naši pokračující snahu a vizi spojovat svět prostřednictvím našeho centra na Blízkém východě. Objednané letouny 777X začne společnost přebírat v roce 2020, čímž překleneme období až do roku 2025 a dál, kdy bude potřeba vyměnit letouny chystající se do výslužby,“ řekl na nedělní tiskové konferenci v Dubaji šejk Ahmed bin Sajíd Al-Maktúm, předseda a výkonný ředitel společnosti Emirates Airline and Group.

Hlavní zákazník Boeingu

Objednávka letounů Boeing 777X společnosti Emirates je největší v historii americké obchodní letecké dopravy. Objednávka dalších letounů A380 upevňuje pozici aerolinek, které jsou největším provozovatelem tohoto letounu. Ze společnosti také dělá hlavního zákazníka A380 na světě.

Foto: Archiv Emirates Airline

Zástupci společnosti Emirates Airline.

Celkem s poslední objednávkou mají aerolinky Emirates objednáno 385 letounů. Konkrétně 214 letounů typu Boeing 777, 101 letounů Airbus A380 a 70 letadel A350 o celkové odhadované hodnotě 166 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám