Hlavní obsah

Telč provede turisty sklepními chodbami pod městem

Do začátku příští turistické sezóny by měla být část telčského podzemí připravená pro návštěvy turistů. Ve sklepních chodbách vznikne stálá interaktivní expozice odrážející historii města. Nebudou chybět ani audiovizuální prvky.

Foto: Jana Pechová, Právo

Historická Telč odkryje v podzemní expozici část svých dějin.

Článek

Počáteční fáze projektu, který má za cíl vpustit turisty do podzemí Telče, řeší zpřístupnění sklepů a spojovacích chodeb v délce několika desítek metrů pod budovou základní umělecké školy na náměstí Zachariáše z Hradce. Sklepení a propojovací chodby z přelomu 14. a 15. století sloužily v minulosti jako klasické skladovací prostory a částečně také jako kryty před nepřáteli.

„Sklepy i chodby pod náměstím jsou vzájemně propojené. Údajně jedna z chodeb sloužila jako úniková trasa a vedla za město. Při opravách ulic jsme ale nic podobného nenašli,“ řekl starosta Roman Fabeš. Systém chodeb dlouhý stovky metrů podle něj vedl i do zámeckého sklepení.

Telč je jedním z turisticky nejatraktivnějších měst Česka, zvláště poté, co byla v roce 1992 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Podzemní expozice by sem ale mohla přilákat novou vlnu tuzemských i zahraničních turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám