Hlavní obsah

Budapešť zakázala bezdomovcům nocovat poblíž památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská rada maďarské metropole schválila ve čtvrtek vyhlášku, která zakazuje přespání na veřejných místech. Město tím chce zabránit lidem bez domova, kterých tu žije podle odhadů až 10 tisíc, aby nocovali mimo jiné v turisticky frekventovaných lokalitách u pamětihodností nebo v podchodech metra či blízkosti dětských hřišť.

Foto: Profimedia.cz

Maďarská metropole začala tvrdě bojovat s bezdomovci.

Článek

Ve vyhlášce vstupující v platnost v pátek jsou uvedeny konkrétní oblasti, jichž se zákaz nocování týká. V blízkosti všech známých kulturních památek, v částech města, které jsou na seznamu UNESCO, stejně jako v desítkách podchodů nesmějí od nynějška v Budapešti přespávat bezdomovci. Město se je podle aktivistů a kritiků snaží „odklidit“ ze zraku turistů.

Lidé bez domova ani nikdo jiný nebudou už moci nocovat například na nábřeží Dunaje, v turisticky navštěvované Andrássyho třídě či čtvrti Budín u královského hradu. Zákaz se vztahuje také na park Népliget i všechna místa vzdálená do 100 metrů od dětských hřišť, škol či hřbitovů. Zástupci jednotlivých částí Budapešti mohou navrhnout další zakázané lokality.

Normu schválili zástupci vládní strany Fidesz za podpory krajně pravicových nacionalistů z uskupení Jobbik. Primátor István Tarlós (Fidesz) podle agentury DPA uvedl, že pro všechny bezdomovce zajistí dostatek míst v noclehárnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám