Hlavní obsah

EU plánuje uvolnit pravidla pro používání elektroniky v letadlech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské aerolinky zřejmě už brzy nebudou pasažérům nařizovat vypnutí elektronických přístrojů při vzletu a přistání. Evropská agentura pro leteckou bezpečnost (EASA) chce koncem listopadu vydat nová bezpečnostní doporučení pro letecké společnosti a vnitrostátní orgány dohledu. Následovala by tak americký Federální úřad pro letectví (FAA). Ten pravidla používání elektroniky v letadlech zmírnil koncem října.

Foto: Profimedia.cz

Po amerických uvolní pravidla pro použití elektroniky v letadlech nejspíš také evropské aerolinky. Ilustrační foto

Článek

Podle aktuálně platných nařízení musejí pasažéři letadel vypínat všechny elektronické přístroje v letové hladině nižší než 10 000 stop (3048 metrů). Děje se tak kvůli riziku, že by přístroje mohly kromě jiného rušit radiové systémy letadel.

Novější letadla jsou ale vybavena systémy, které mají rušení zabránit. Kritici si proto už dlouho stěžují na zbytečnost současných nařízení.

Nová doporučení by cestujícím v letadlech povolovala použití většiny elektronických přístrojů, a to při vzletu i přistání. Některé se jen budou muset přepnout do speciálního režimu "letadlo". Pasažéři si tak budou moci v průběhu celého letu číst elektronické knihy, poslouchat hudbu, sledovat filmy, hrát hry i pracovat.

EASA má v plánu povolit používání elektronických přístrojů v bezpečném režimu, to znamená bez využívání telefonních sítí nebo internetového připojení. Cestující tak nadále nebudou smět telefonovat nebo být online.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám