Hlavní obsah

Češi cestují čím dál více za odpočinkem

Atraktivita pěší a poznávací turistiky v Česku letos dál klesá. Češi spíše hledají relaxaci a preferují jednodenní výlety. Spokojenost turistů s tuzemskou dovolenou meziročně stoupla na 65 procent. Vyplývá to z výsledků letní etapy průzkumu agentury CzechTourism.

Foto: Profimedia.cz

Obliba odpočinkové dovolené u Čechů v posledních letech narůstá. Ilustrační foto

Článek

Spokojenost českých turistů se službami, které využijí během své dovolené v tuzemsku, se v meziročním srovnání zvýšila. Až 65 procent respondentů uvedlo, že byli velmi spokojeni, loni v létě se tak vyjádřilo 59 procent turistů. Nejvyšší spokojenost s dovolenou se ukázala na jižní Moravě a v jižních Čechách.

Ubylo návštěvníků, kteří přijíždějí do turistických destinací z více než 100kilometrové vzdálenosti. „Více lidí jezdí na jednodenní výlety, podíl návštěvníků, kteří přespávají v hotelích, naopak poklesl," uvedl Michal Straka ze společnosti Ipsos, která pro agenturu CzechTourism průzkum zpracovala.

Na dovolenou jezdí 74 procent turistů autem, 11 procent vlakem a šest procent linkovým autobusem. Vlastním vozem Češi nejčastěji cestují na Šumavu a Vysočinu, vlakem pak do Prahy a na střední Moravu.

Pomohla i přátelská rada

Čím dál tím víc turistů hledá relaxaci. Od roku 2010 vyráží za odpočinkem místo 22 procent aktuálně 31 procent Čechů. Klesá naopak obliba poznávací turistiky, tu ještě před třemi roky preferovalo 58 procent turistů, letos údaj klesl na 49 procent. Poznávací turistika přesto zatím zůstává nejoblíbenější aktivitou českých turistů při tuzemské dovolené.

Necelá polovina českých turistů vybírala v létě tuzemskou dovolenou na základě vlastních pozitivních zkušeností. Dalších 22 procent Čechů si konkrétní lokalitu nechalo poradit od známých a přátel. Nejčastěji pak trávili dovolenou s partnery či kamarády, téměř polovina tuzemských turistů cestovala s dětmi.

Anketa

Jakou dovolenou preferujete vy?
Poznávací
47,8 %
Odpočinkovou
52,2 %
Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám