Hlavní obsah

Začátek lyžařské sezóny v Alpách doprovázejí speciální akce a nabídky

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima klepe na dveře a v Alpách se chystají slavnostně zahájit novou lyžařskou sezónu. Zimní střediska při této příležitosti obvykle nabízejí návštěvníkům bohatý doprovodný program, cenově zajímavé balíčky a speciální nabídky služeb.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Sezóna zimních radovánek začíná. Ilustrační foto

Článek

V některých střediscích v Rakousku, zejména tam, kde se lyžuje i na ledovcích, odstartovali sezónu již v říjnu. Tak tomu bylo například v tyrolském Ötztalu. Otevření ledovce v Söldenu proběhlo mezi 11. a 13. říjnem, kdy bylo možné vyzkoušet zdarma nové lyže či snowboard. V dalších střediscích začínají v listopadu a v prosinci.

Slavnostnímu zahájení je zpravidla věnován víkend, ale někde trvají slevové akce celý týden. Ve středisku Obergurgl-Hochgurgl odstartovali letos 14. listopadu, avšak do 23. listopadu lze využít cenově zajímavé zahajovací nabídky.

Třetí největší lyžařská oblast Rakouska Skiregion Hochoetz spustí své vleky 13. prosince. Za poloviční cenu si návštěvníci mohou užívat zimní radovánky celý víkend.

Korutany

Sezóna již začala v některých lyžařských oblastech Korutan, například v Mölltalu. V dalších začne 30. listopadu (Katschberg, Turracherhöhe, Heiligenblut, Bad Kleinkirchheim), 6. prosince zahajují v Nassfeldu a v Gerlitzenu.

Ski Amadé

V pátek 29. listopadu se slavnostně zahajuje nová sezóna ve Schladmingu. Vystoupí tam mimo jiné berlínská hudební skupina Seed. Zájemcům nabízejí provozovatelé střediska možnost zakoupit některý z výhodných zahajovacích balíčků.

Tyrolsko

Také v tomto roce se bude zimní sezóna v tyrolských lyžařských oblastech zahajovat slavnostně řadou koncertů, večerních akcí a samozřejmě spoustou sportovních událostí. Lyžařský region St. Anton am Arlberg zve na zahájení sezóny ve dnech 6. až 8. prosince. O týden později (13.-15. prosince) se třídenní lyžařskou událostí v Söllu otevírá Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental.

V Ischglu začíná zimní lyžařská sezóna 30. listopadu. To je v Ischglu každoročně událostí, jejíž věhlas se šíří až za hranice střední Evropy. Na začátku sezóny se bude konat velkolepý zahajovací koncert Top of the Mountain.

Na Pitztalském ledovci, kde se nachází nejvýše položená lyžařská oblast v Rakousku, se lyžuje již od konce září. Také vyznavači bílé stopy mohli nazout běžky již v říjnu. Od října je také zahájen provoz lanovky Wildspitzbahn.

Klasický začátek sezóny s koncerty, s velkou oslavou na střední stanici lanovky na Hochzeiger v Pitztalu proběhne 7. prosince. Ve stejném termínu zahajuje i lyžařské středisko Schlick 2000 ve stubaiském údolí. O týden později zahajují sezónu v Alpbachtalu a v Nauders.

Salcbursko

Nejen proslulá oblast Kaprun/Zell am See, kde se člověk ocitá v kouzelném světě ledovců, ale i největší lyžařský ráj Rakouska Ski Amadé se středisky Flachau, Wagrain, Hochkönig a St. Johann in Pongau se už těšily na zahájení zimní sezóny.

The Bosshos, jak se nazývá slavnostní zahájení sezóny, se odehraje 29. listopadu. V Obertauernu. St. Johann im Pongau začíná 30. listopadu a Flachau od 5. do 8. prosince. Stejně jako Saalbach-HinterglemmLeogang a Hochkönig. Rauris startuje o týden později.

Jižní Tyrolsko

Lyžařská sezóna začíná také na jižní, italské straně Alp, v Dolomitech, kam v posledních letech směřuje stále více návštěvníků z Česka. Jižní Tyrolsko a Trentino jsou dvě italské provincie, kde jsou stovky kilometrů sjezdovek, na nichž se začne lyžovat na přelomu listopadu a prosince.

Ve střediscích Alta Badia, Obereggen, Karersee-Carezza, Kronplatz/Plan de Corones, Plose-Brixen/Bressanone a RosskopfSterzing/Vipiteno se začne lyžovat poslední listopadový den. Jižněji položená střediska jako např. Gröden/Val Gardena, Seiser Alm/Alpe di Siusi, GitschbergJochtal, Meran 2000/Merano 2000 odstartují sezónu 7. prosince.

Již od konce září se lyžuje ve středisku Schnalstal/Val Senales. Před týdnem začali lyžovat ve středisku Sulden/Solda a teprve pár dní před Vánoci, 21. prosince, začne sezóna ve středisku Reinswald/San Martino. Končit s lyžováním se v italské části Alp bude povětšinou až v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám