Hlavní obsah

Zimní taháky na Špičáku: nová rodinná sjezdovka i snowpark

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší lyžařský areál na české straně Šumavy, Ski&Bike Špičák, vstupuje do zimní sezóny nejenom s řadou novinek, ale také s dražším vstupným.

Foto: Archiv Ski&Bike Špičák

Sjezdovka na Špičáku

Článek

Mezi nová šumavská lákadla patří především rodinná sjezdovka Spodní šance a snowpark Freestyle Area. „Rodinná sjezdovka s vlekem nám dosud chyběla. Nyní dokážeme nabídnout tratě typově vhodné pro všechny skupiny lyžařů i snowboardistů,“ řekl Právu spolumajitel areálu Vladimír Kasík. Přepravní kapacita letos vzrostla z 6350 na 7550 lidí za hodinu.

Nová trať navazuje na nejprudší českou sjezdovku Šance se sklonem 45 stupňů. Dosahuje délky 650 a šířky 120 metrů. Na její vrchol návštěvníky vyveze dvoumístná kotva. „Část sjezdovky byla osazena veřejnou časomírou. Každý si tak může změřit, jak rychle pojede vytyčenou slalomovou tratí. Díky osvětlení se navíc na sjezdovku přesune večerní lyžování z Lubáku,“ doplňuje tiskový zástupce areálu Karel Samec.

Lákadlo nejen pro Čechy

Právě sjezdovka Lubák se přes léto proměnila ve 420 metrů dlouhý a 25 metrů široký snowpark. Ten je určen především začátečníkům a pokročilým. Nabídne celkem 17 překážek.

„Nejčastěji používaná překážka je takzvaný dancefloor neboli kluziště. Je to metr široká a šest metrů dlouhá bedna. Když vám ujedou lyže nebo prkno, nebude vás to bolet, jako když spadnete kostrčí na trubku,“ popisuje Martin Matouš z firmy, která se bude o park starat.

Délky jednotlivých skoků se budou pohybovat od jednoho do osmi metrů. Zástupci areálu věří, že se jim díky snowparku podaří přilákat na český kopec i lyžaře a snowboardisty ze sousedního Bavorska. „Snowpark bude velmi kvalitní. Nejbližší střediska na Velkém Javoru a Geisskopfu nic podobného nenabízejí,“ vysvětluje Kasík.

Lyžaři si připlatí

Za svezení si návštěvníci oproti loňsku připlatí. Permanentky podraží o tři až čtyři procenta. „Celodenní jízdenka pro dospělého stojí v hlavní lyžařské sezóně 560 a pro mládež 370 korun,“ říká Samec. Rodina bez ohledu na počet dětí za stejnou permanentku zaplatí 1270 korun. Vstup do snowparku je v těchto cenách zahrnutý. Pořídit ale bude možné i samostatný vstup za 290 korun pro dospělého.

Čtyřicáté výročí letos na Špičáku oslaví nejstarší lyžařská škola v Česku. Premiérově bude v nadcházející sezóně používat i novou sjezdovku Spodní šance. „Pro víkendové kurzy, které zahajujeme v lednu 2014, opět zajištujeme dopravu z Plzně, Klatov, Domažlic, Nepomuka a případně dalších míst,“ líčí vedoucí školy Tereza Machová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám