Hlavní obsah

Mosambik se vrátil o 20 let v čase, turisté se tam bojí

Novinky, Jakub Kynčl
Maputo

Únosy a ozbrojené útoky - přesně tímto způsobem přichází Mosambik o turisty. Ti se po sérii ozbrojených útoků obávají souseda Jihoafrické republiky navštěvovat. Bezpečnostní situace v Mosambiku, jehož krásné pláže jsou vyhlášené, je nejhorší od konce občanské války v roce 1992.

BEZ KOMENTÁŘE: Slunce, křišťálové moře, poloprázdné pláže - to je Mosambik

 
Článek

Hoteliéři, místní cestovní agentury i majitelé obchodů v turistických oblastech – ti všichni se musejí v následujících měsících připravit na výrazný odliv turistů, který značně zasáhne jejich podnikání. V roce 2012 navštívily Mosambik asi dva milióny zahraničních turistů, což činí zhruba šest procent z příjmů země. Turismus, který je tam teprve v plenkách, však bohužel couvá o výrazný krok zpět.

Nic nepomohou bělolostné písečné pláže, panenské korálové útesy a příjemní místní lidé. Zemi trápí znovu velký neklid. V uplynulých týdnech totiž výrazně zintenzivnily boje ve střední části země mezi armádou a bojovníky povstalecké skupiny Renamo. Série násilností je podle expertů nejhorší od konce občanské války v Mosambiku. Cestování do národního parku Gorongosa se podle mnohých v současné době rovná nesmyslnému hazardování s vlastním životem.

Přepadení aut

„V souvislosti s blížícími se volbami je nezbytné sledovat aktuální bezpečnostní situaci a zcela se vyhýbat mítinkům a demonstracím. V průběhu roku 2013 došlo k řadě vážných bezpečnostních incidentů s oběťmi na životech, zejména v oblasti národního parku Gorongosa a jeho okolí a na hlavním silničním tahu ze severu na jih země EN1. Do provincií Sofala a Manica doporučujeme cestovat jen v naléhavých případech, zcela se nedoporučuje cestovat do národního parku Gorongosa,” stojí na stránkách českého ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Karibik? I kdepak, Mozambik...

Ač se většina rezortů nachází na jih od rizikové zóny, ozbrojená přepadení automobilů na 100kilometrovém úseku dálnice na jih od města Beira odradila velké množství potenciálních návštěvníků země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám