Hlavní obsah

V Brně a na Slovácku přivítaly svatého Martina stovky lidí

Právo, Miroslav Homola, Aleš Fuksa

Přesně tak, jak praví legenda o světci, to vypadalo i v Brně, kde se v pondělí 11. 11. v jedenáct hodin začalo s ochutnáváním letošního mladého Svatomartinského vína. A bylo to ve velkém stylu. Svatého Martina představoval zpěvák Martin Maxa, který při jízdě Brnem dokazoval, že je v sedle jako doma.

Svatý Martin v podání Martina Maxy projel od katedrály v Brně městem a poté oficiálně zahájil první degustaci mladých vínVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Obří láhev červeného na svátek svatého Martina nejdříve požehnal v brněnském chrámu Petra a Pavla farář. Pak se již Martinova chasa vydala na průvod městem, na jehož konci ji čekalo náměstí Svobody s degustačními stany a pódiem.

Na náměstí se Martin, stejně jako kdysi jeho legendární předchůdce, podělil o svůj plášť se žebrákem. Vzápětí otevřel a také pomohl nalévat první vína z letošní úrody. Na náměstí přišlo několik set lidí, a i přesto, že právě začíná nový pracovní týden, jejich počet celé dopoledne narůstal.

Nejen v Brně

V obdobném duchu se nesl svatomartinský obřad 11 minut po jedenácté hodině i na Slovácku. První doušky Svatomartinského vína v pondělí v Uherském Hradišti ochutnaly stovky lidí. Symbolické poděkování přírodě za úrodu a vinařům za jejich práci si nenechalo ujít přes 500 lidí.

Uherskohradišťské Masarykovo náměstí se 11. listopadu v 11:11 hodin zaplnilo lidmi, kteří chtěli ochutnat mladé Svatomartinské vínoVideo: Aleš Fuksa, Právo

„Když máme žízeň, používáme vodu. Když ale chceme obveselit srdce, používáme víno, abychom i my byli velice dobří a nosili dobro kolem sebe,“ uvedl velehradský farář Vojtěch Šíma. Vinařům, kteří se letos zaměřili i na Svatomartinské víno, příliš nepřálo počasí. Hrozny zrály rychleji než v minulých letech.

„Vyrobit letos Svatomartinské víno byla doslova kalvárie. Vegetace byla o 14 dní zpožděna, a to čeření filtrování bylo tak urychlené, že jsme letos vystavili pouze tři vzorky a ne pět, jak tomu bylo v loňském roce,“ přiznal jeden ze slováckých vinařů Jaroslav Vaďura z Polešovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám