Článek
Obří láhev červeného na svátek svatého Martina nejdříve požehnal v brněnském chrámu Petra a Pavla farář. Pak se již Martinova chasa vydala na průvod městem, na jehož konci ji čekalo náměstí Svobody s degustačními stany a pódiem.
Na náměstí se Martin, stejně jako kdysi jeho legendární předchůdce, podělil o svůj plášť se žebrákem. Vzápětí otevřel a také pomohl nalévat první vína z letošní úrody. Na náměstí přišlo několik set lidí, a i přesto, že právě začíná nový pracovní týden, jejich počet celé dopoledne narůstal.
Nejen v Brně
V obdobném duchu se nesl svatomartinský obřad 11 minut po jedenácté hodině i na Slovácku. První doušky Svatomartinského vína v pondělí v Uherském Hradišti ochutnaly stovky lidí. Symbolické poděkování přírodě za úrodu a vinařům za jejich práci si nenechalo ujít přes 500 lidí.
„Když máme žízeň, používáme vodu. Když ale chceme obveselit srdce, používáme víno, abychom i my byli velice dobří a nosili dobro kolem sebe,“ uvedl velehradský farář Vojtěch Šíma. Vinařům, kteří se letos zaměřili i na Svatomartinské víno, příliš nepřálo počasí. Hrozny zrály rychleji než v minulých letech.
„Vyrobit letos Svatomartinské víno byla doslova kalvárie. Vegetace byla o 14 dní zpožděna, a to čeření filtrování bylo tak urychlené, že jsme letos vystavili pouze tři vzorky a ne pět, jak tomu bylo v loňském roce,“ přiznal jeden ze slováckých vinařů Jaroslav Vaďura z Polešovic.