Hlavní obsah

Katalogové zájezdy kvůli oslabení koruny zatím nepodraží. Last minute dovolené mohou

Novinky, fis

Čtvrteční rozhodnutí České národní banky o cíleném oslabování kurzu koruny na 27 CZK/EUR vyvolalo mnoho otazníků, co se týče zdražování například zboží z dovozu či pohonných hmot. Zatímco za tyto položky už v předvánočním čase Češi zaplatí více, cestovní agentury zvyšování cen zatím neplánují. Zájezdy proto turisté mohou nadále kupovat za stávající katalogové ceny.

Foto: Profimedia.cz

Koupě dovolené na poslední chvíli vyjde v budoucnu možná dráž. Ilustrační foto

Článek

„V současnosti na změnu kurzu zdražováním reagovat nebudeme. Velký otazník visí spíše nad dovolenými last minute, které se kalkulují jiným způsobem, a to vždy podle aktuálního kurzu. Pokud by tedy oslabení koruny bylo dlouhodobé, na cenách těchto zájezdů by se to projevilo,“ řekl Novinkám mluvčí CK Exim tours Stanislav Zíma.

Jak ale dodal, jestliže si klient zakoupí v současné době zájezd třeba na léto 2014, může se na katalogovou cenu spolehnout. Garanci ceny ovšem neposkytují všechny cestovní kanceláře.

Podobné stanovisko k oslabenému kurzu koruny zaujímá také CK Fischer. I zde mohou klienti nadále počítat s cenami uvedenými v katalozích. Mluvčí cestovní kanceláře Jan Osúch ovšem varuje před důsledky případného většího propadu koruny, než je aktuálních zhruba pět procent.

Žádná panika 

„Na takto extrémní výkyvy jsme připraveni, takže v nejbližší době zdražovat neplánujeme. Dlouhodobě ovšem budeme situaci sledovat a je možné, že pokud by došlo k vychýlení kurzu o více než 10 procent, na našich cenách se to promítne, a to včetně katalogových zájezdů. Musíme ale samozřejmě reagovat také na trh a nabídku konkurence,“ řekl Novinkám Osúch.

Stejnou cenovou politiku zvolí také CK Čedok, podle slov mluvčího Tomáše Brejchy se turisté v horizontu následujících týdnů zdražování zájezdů nemusejí obávat. Připouští ale, že se případný dopad oslabení koruny časem může objevit. „Zatím neočekáváme zdražování. Rozdíl v ceně ale může nastat u výprodejových last minute zájezdů. Ostatní ukáže čas,“ řekl Novinkám.

Anketa

Vybíráte dovolenou na léto 2014 už teď?
Ano
56,1 %
Ne
43,9 %
Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám