Hlavní obsah

Každý druhý pasažér letadla chce za pilota muže, tvrdí průzkum

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný průzkum odhalil, že zhruba polovina pasažérů letadel důvěřuje méně pilotkám než pilotům. Důvodem jsou kromě jiného i zkušenosti. Ti, kteří spoléhají více na pilotky, se domnívají, že ženy dokážou na rozdíl od mužů zachovat chladnou hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Aktuální britský průzkum se zabýval tím, jestli se cestovatelé cítí bezpečněji, když letadlo řídí muž nebo žena. Ilustrační foto

Článek

Celkem 2367 lidí, kteří v posledních 12 měsících letecky cestovali na dovolenou, se zúčastnilo průzkumu britské cestovní agentury Sunshine.co.uk. Zda se cítí bezpečněji „v rukou“ pilotek či pilotů, odpovídalo 1195 mužů a 1172 žen.

Skeptické byly vůči schopnostem pilotek paradoxně více ženy než muži. Z dotázaných 10 procent cestovatelů uvedlo jako důvod preferování pilota fakt, že s pilotkou doposud necestovalo.

Zatímco 51 procent pasažérů letadel je klidnějších, když v pilotní kabině sedí muž, dalších 26 procent dotázaných odpovědělo, že na pohlaví nezáleží. Až 32 procent cestovatelů, kteří se průzkumu zúčastnili, uvedlo, že vkládají větší důvěru v piloty proto, že jsou podle nich zkušenější. Dalších 28 procent pasažérů letadel pochybuje o schopnosti žen zvládat krizové situace pod tlakem.

Cestovatelé, kteří by naopak dali v čele letecké posádky přednost pilotce, se domnívají, že ženy nejsou tolik vznětlivé. Navíc podle jejich názoru muži snadno ztratí koncentraci.

Anketa

Koho preferujete při cestování letadlem vy?
Pilota
53,9 %
Pilotku
10 %
Je mi to jedno.
36,1 %
Celkem hlasovalo 859 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám