Hlavní obsah

Pouze na vlastní nebezpečí: Nejhorší hromadná doprava ve světě

Novinky, jky

Přijde vám, že prodrat se do pražského metra v ranní špičce je často nadlidský úkol? Trpíte, když se musíte kolem půl páté odpoledne nacpat do brněnské šaliny? Možná nezaškodí podívat se, jak to vypadá v hromadné dopravě v jiných zemích. O život to je totiž nejen v Asii, ale i v Jižní Americe a třeba i britském Londýně.

BEZ KOMENTÁŘE: Při nastupování do metra v Caracasu musí být člověk opravdu rychlý

 
Článek

Dopravní špičky existují takřka v každém hlavním městě. Někde to je však poněkud horší než v jiných zemích. Některé asijské země jsou přeplněnou hromadnou dopravou doslova vyhlášené - třeba Indie. Ale věděli jste, že nástup do metra ve Venezuele někdy vyžaduje i pořádnou dávku akrobacie? Na Indii to však stále nemá, tu jsme si pro vás nechali na závěr jako bonbónek.

Venezuela - Caracas

Ani ten, který stojí jako první u dveří, nemá vůbec nic jisté. Pro vstup do soupravy je dobré být v kondici a nebát se přeskočit nějakou tu sedačku. Pokud se snad chcete posadit, je to skoro absolutní nutnost. Pokud si ale sednete moc blízko ke dveřím, počítejte s kopancem do hlavy.

Čína - Peking

V hlavním městě nejlidnatější země světa to dost dobře ani nemůže vypadat jinak. Někteří se dovnitř vtlačí, další jednoduše čekají na další spoj. Oproti některým jiným asijským zemím jsou tu lidé překvapivě ještě poměrně disciplinovaní. Vystoupit byste však ze soupravy měli mezi prvními, jinak vás dav zatlačí zpět.

BEZ KOMENTÁŘE: Dostat se do pekingského metra je velké umění

Velká Británie - Londýn

Pověstná britská slušnost je snad jediným faktorem, který zabraňuje tomu, aby byly tlačenice v londýnském metru neúnosné. Lidé nicméně většinou respektují, že někdo stál ve frontě před nimi a snaží se přebíhat k jiným dveřím, kam by se ještě dalo vmáčknout. Situace je tak podobná Česku. Je tu však jedna obtíž, která turisty nepotěší - v londýnské podzemce je totiž často neúnosné vedro a nedostatek kyslíku.

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní tlačenice v londýnském metru

Japonsko - Tokio

Japonci jsou kouzelní. I tlačit se umí docela slušně. Ono také není úplně stylové být oblečený do drahého obleku a křičet na někoho jiného, proč se tak nepříjemně tlačí. Přetlak v metru je každodenní a místní už jsou na něj zvyklí.

BEZ KOMENTÁŘE: Přeplněné nástupiště tokijského metra

Rusko - Moskva

Kdybyste se na toto video dívali trochu rozostřeným pohledem, měli byste za to, že se díváte na kolébající se roboty. Zatímco v Praze stačí obvykle jen trocha hbitosti k tomu, abyste se prodrali do první řady k eskalátoru, v Moskvě se hraje jiná liga. Místní se tak jen bezmyšlenkovitě kolébají, čekají a čekají...

BEZ KOMENTÁŘE: Fronta u eskalátorů v moskevském metru

Indie - Dillí

Jak už jsme na začátku naznačovali, to nejlepší na konec - Indie. Ve venkovských oblastech se docela běžně jezdí i na střechách vagónů. A ve městech? Když se lidé nevejdou a odmítají se pustit dveří, strojvedoucí si s tím hlavu neláme a prostě se rozjede. Cestování vlakem v Indii je jednoduše na vlastní nebezpečí...

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se s tím nemažou vůbec - metro jezdí s otevřenými dveřmi, lidé vlají venVideo: LiveLeak.com

Anketa

Na kterém z nástupišť byste se opravdu nechtěli nacházet?
Caracas - Venezuela
3,2 %
Čína - Peking
12,7 %
Velká Británie - Londýn
1,4 %
Japonsko - Tokio
1 %
Rusko - Moskva
1,9 %
Indie - Dillí
79,8 %
Celkem hlasovalo 5395 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám