Hlavní obsah

Chorvatský ostrov s hrůznou minulostí je na prodej, nikdo ho nechce

Novinky, fis

Zdánlivě romantický zalesněný ostrůvek Daksa leží severovýchodně od jednoho z turisticky nejfrekventovanějších měst Chorvatska — Dubrovníku. Přestože je poloha ostrova takřka ideální, už několik let se ho majitelům nedaří prodat. A to ani po snížení ceny na polovinu. Potenciální kupce odrazuje krvavá minulost tohoto místa.

Foto: Profimedia.cz

Maják na severozápadním cípu ostrova Daksa.

Článek

Původní cena pětihektarového ostrova Daksa dosahovala v přepočtu 112 miliónů korun. Dnes, po třech letech snahy o prodej, klesla částka na zhruba 51,5 miliónu korun. Přesto si Daksa ne a ne přilákat nového majitele.

Prázdné pláže, jehličím a šiškami provoněné lesy, klid a ticho — přesně to neobydlený ostrůvek nabízí. Tato na první pohled idylka má ale jeden velký háček. Minulost ostrova a legenda, které se rychle šíří, shazují mnohé z jeho půvabu.

Foto: Profimedia.cz

Na přilehlý ostrůvek se turisté mohou vypravit z přístavu v Dubrovníku.

Daksa nebyl vždy tak tichým a opuštěným místem. Zbytky zdejšího kláštera a kostela sv. Sabina zde dokládají někdejší život. V úterý 24. října 1944 se ale na ostrově udál masakr, kvůli němuž se sem dodnes odvažuje vypravit jen málo turistů.

Jugoslávští partyzáni tehdy obvinili více než 40 významných obyvatel Dubrovníku, kteří pro ně představovali politickou hrozbu, z kolaborace s nacisty. Zavezli je na ostrov Daksa a do jednoho je tu postříleli. Jejich těla tady nechali ležet nepohřbená. Zůstala tak desítky let. Zdejší lidé se totiž obávali, že by je stihl podobně tragický osud, kdyby se k mrtvolám přiblížili.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ostrov Daksa

Legenda praví, že na ostrově dodnes obcházející duchové dychtící po spravedlnosti a odplatě. Vraždy totiž nikdy nebyly důkladně vyšetřeny a potrestány. Až v 90. letech minulého století byl obětem na ostrůvku alespoň vystavěn pomník.

Více o ostrově Daksa

Daksa nepatří ke známým ani hojně navštěvovaným ostrovům Chorvatska, přesto má své místo v historii země.

Zdejší kostel sloužil místním obyvatelům svého času jako ochranná pevnost, v níž se ukrývali před nájezdy pirátů.

Mniši, žijící v přilehlém klášteře, pěstovali na ostrově citroníky, pomerančovníky a také cypřiše. Těmto stromům se tady daří i v současnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám