Hlavní obsah

V nové restauraci hosty zapřísáhnou bobříkem mlčení

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno otevřený podnik na severu newyorského Brooklynu nabízí zájemcům netradiční gastronomický prožitek. V průběhu čtyřchodové večeře totiž nesmějí říct ani slovo. Díky tomu si servírované pokrmy lépe vychutnají. Přání „dobré chutnání a bez povídání” tady dostává trochu jiný rozměr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V brooklynské restauraci se jí v naprostém tichuVideo: Reuters

 
Článek

Brooklynská restaurace Eat nasytila první strávníky letos v srpnu. Pozornost na sebe přitáhla už před otevřením a oblibě se těší nadále. Osmadvacetiletý šéfkuchař Nicholas Nauman tady totiž zavedl zvláštní koncept večeří.

Několikrát týdně pořádá podnik takzvané „tiché jídlo“. Během těchto večeří musejí být hosté naprosto potichu, nesmějí si mezi sebou povídat a rušit tak u jídla sebe nebo ostatní. Mluvit nesmějí dokonce ani na obsluhu. Ta mlčí stejně tak, případně používá ke komunikaci jednoduchá hesla.

Ze čtyř chodů podávaného menu si pak lidé maximálně uvědomují a vychutnávají každé sousto. Soustředí se zkrátka pouze na pokrm, nerozptyluje je konverzace.

Vlastní filosofie

Neuman se tichými večeřemi snaží do velkoměsta přinést trochu klidu a harmonie, jež ho obklopovaly během studií v Indii. Tehdy žil v budhistickém klášteře a snídal naprosto mlčky. Obohacující zkušenost s ničím nerušeným vnímáním chutí a vůní jídla chce dopřát i uspěchaným Newyorčanům.

Reakce hostů restaurace jsou rozporuplné. Někteří si večeři užijí, protože odhalují chutě, které by při hltání neobjevili. Ti pak následně uvažují o celkové změně svých stravovacích návyků. Na druhé straně jiní lidé hodinu a půl trvající „rituál“ vyloženě přetrpí. Slyšet při návštěvě restaurace pouze cinkání příborů o nádobí a kroky obsluhy zkrátka není pro každého.

Vedení podniku si zakládá na svém ekologickém konceptu. Na borovicových stolech tak postávají hrnčíři ručně vyráběné šálky a v kuchyni jsou používány výhradně čerstvé a sezónní suroviny.

Anketa

Navštívili byste takovou restauraci?
Ano
50,2 %
Ne
49,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8047 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám