Hlavní obsah

Jihotyrolská sázka, kterou nelze vyhrát

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„O co, že nesníš bez zapíjení deset pečených kaštanů za dvě minuty?“ Nejzajímavější zážitky v životě častokrát začínají sázkou. Či lépe řečeno – spíše ty nejhloupější. Právě ty ale bývají nejzábavnější a po čase jsou u stolu plného přátel tím nejlepším pobavením pro ostatní. A kde jinde se utkat tváří v tvář s jedlými kaštany, než na nejvyhlášenějším kaštanovém festivalu v Evropě – jihotyrolském Törggelen.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Deset kaštanů. Delikatesa nebo utrpení? To záleží...

Článek

Jižní Tyrolsko má proti zbytku Evropy jednu drobnou výjimku – nemá čtyři roční období, ale pět. Jaro, léto, podzim, Törggelen a zimu. Kaštany zažívají v jihotyrolské oblasti v poslední době znovuzrození. A právě ony jsou ústředním tématem festivalu konajícího se po většinu října a listopadu.

Těžko říci, zda nejsou kaštany jen takovou výmluvou pro to, aby mohli místní pít víno ve větším množství. V období Törggelen je však dávají do všeho. Do chleba, do sýra, do nejrůznějších pyré, ale třeba i do piva. A pak je samozřejmě jedí jen tak – pečené.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Podzimní procházky po kaštanové stezce pohladí na duši.

Nápad na „kaštanovou stezku“ se zrodil někdy kolem roku 2000. Šedesátikilometrová stezka vedoucí skrz na skrz Jižním Tyrolskem v dnešní době zajišťuje místním farmářům obživu a výdělky, ze kterých pak žijí celou zimu.

Lidé se totiž na této cestě zastavují na vybraných farmách, pijí čerstvý jablečný mošt či hroznovou šťávu a zakusují se do čerstvého chleba a voňavého špeku. Pak přicházejí na řadu většinou pečené kaštany a zdejší víno. Vše pak může zakončit třeba kaštanová grappa.

Foto: Novinky.cz s použitím Keschtnweg

Dvojjazyčnost jako dar do života

Törggelen však neslaví jen místní. O víkendech se do oblasti sjíždí Rakušané, kteří si s chutí užívají mladého vína a záplavy kaštanů. „V posledních dvou letech už se sem naučili na Törggelen jezdit i někteří Češi,“ zdůrazňuje ladnou italštinou jedna z místních. Na další otázku položenou německy automaticky odpovídá uhlazenou němčinou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na dvojjazyčné cedule narazíte všude a vždy má přednost němčina. Tato cedule lidem oznamuje, že mají nechat psy venku a nevodit je do budovy.

Dvojjazyčnost je velkou výhodou zdejších. Děti vstřebávají oba jazyky od útlého věku a posléze i od prvního ročníku na základní škole. S angličtinou pak začínají také velmi brzy, a tak většina místních mluví třemi jazyky. Tu vás paní s kočárkem pozdraví italsky, tu vetchá babička německy.

Nemám sliny. Mám pocit, že chroupu písek ze Sahary...

Ač jste v Itálii, němčina má na oficiálních cedulích přednost a je vedena jako první. Proč? Protože jsou na to místní dlouhá století zvyklí a chtějí to tak. Italština zde hrála prim jen za Mussoliniho. Rádi ji však využívají místní vinaři. Pinot Nero totiž přece jen zní o něco lépe než Blauburgunder.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vínu se v Jižním Tyrolsku daří více než dobře. Kvantitu začala koncem minulého století střídat kvalita.

Deset kaštanů bez pití aneb masochismus v akci

„Místní oblíbená sázka je pokus o snězení deseti kaštanů za minutu. Člověk je musí rozkousat a nesmí zapíjet. To jsou jediné podmínky. Chceš to zkusit? Dám ti klidně dvě minuty,“ ptá se mě má průvodkyně jihotyrolskými tradicemi Bettina.

Pro sázku nejdu nikdy daleko a po přibližně dvou minutách smlouvání plného rozhazování rukou si navyšuji časový limit na tři a půl minuty. Pohoda, domnívám se.

Foto: Novinky

Osmý kaštan už člověka značně trápí...

Po minutě zbývá šest kaštanů a vše vypadá více než nadějně. Po dvou minutách mám v sobě sedm kaštanů a rozkousávám osmý. Nemám sliny. Mám pocit, že chroupu písek ze Sahary. Po třech minutách si dávám do úst zbylé dva kaštany, ale do limitu je již polknout nezvládám. Voda mi rázem chutná jako to nejvybranější víno.

Kaštanová grappa

Špek se těší v Jižním Tyrolsku velké oblibě. Pokud však řekneme, že kaštanová grappa je tím skutečným špekem, nebudeme lhát. Chuť je o něco jemnější a zaoblenější než v případě běžné grappy. Sklenku tohoto destilátu využívají místní rádi jako digestiv. A výjimečně i jako životabudič po ránu. No a někdy ji pijí prostě jen tak...

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kaštanová grappa je místní specialitou

Bettina se na mě pobaveně dívá a ptá se, zda nechci ještě druhý pokus. Nechci. Možná zase až za rok, až se zdejší podzim přerodí v Törggelen…

Reklama

Výběr článků

Načítám