Hlavní obsah

Domy v okolí bolívijského letiště mohou ohrozit leteckou dopravu

Novinky, fis

Mezinárodní letiště v bolívijském městě El Alto řeší bezpečnostní hlavolam. V jeho blízkosti totiž vyrůstají budovy, jejichž existence by tu mohla mít za následek nehodu některého z přistávajících letadel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy v okolí bolívijského letiště stojí nebezpečně blízkoVideo: Reuters

 
Článek

Asi 160 odletů a příletů, zhruba 16 000 odbavených cestujících denně - takovými čísly se může chlubit frekventované mezinárodní letiště v bolívijském El Altu umístěné ve výšce 4061 metrů nad mořem. Jeho rutinní chod ale narušují nedostatečně vzdálené domy.

Aby mohl navigační systém letadel správně fungovat, neměla by být zástavba blíže než 2,5 kilometru od ranveje. Domy v blízkosti letiště v El Altu jsou ale ilegálně stavěny před zmíněnou hranicí, a to navzdory varování ze strany letiště, starosty města i bolívijské civilní obrany.

Zachování bezpečnosti vede

Stavby navíc nesplňují bezpečnostní standardy týkající se například zvuku nebo chvění způsobeného blízkostí vzlétajících a přistávajících letadel. Obyvatelé jsou kromě toho vystaveni radiaci navigačního systému, což může být při dlouhodobém působení škodlivé.

Nebezpečí domy ovšem představují i pro samotné cestující, protože navigační systém může pilotovi hlásit mylné informace, což by mohlo mít za následek nehody při přistání. Z bezpečnostních důvodů tedy správa tohoto regionu uvažuje o tom, že nechá budovy srovnat se zemí. Obává se mimo jiné také toho, že by letiště mohlo jinak ztratit svůj status „mezinárodní“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám