Hlavní obsah

Místo prokletí ulovila životní snímek

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozadí vodopád, v popředí duha - výjev jako ze snu zase jednou na okamžik zkrášlil kalifornský Yosemitský národní park. Vodopád Bridalveil obklopilo hned několik barevných odstínů. Výjimečný moment zachytila kanadská fotografka Mej Xuová. Tu tak nestihlo bájné prokletí, kterého se obávali původní obyvatelé, ale pocit obrovského štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Fotografka Mei Xuová

Článek

Vodopád Bridalveil (v překladu Nevěstin závoj) je jednou z ozdob Yosemitského údolí ve stejnojmenném národním parku. Jakmile se u něj objeví duha, je vodopád skvostem ještě větším. Pruhy modré, žluté, oranžové, zelené a červené tady splynuly s okolní scenérií.

Foto: Mei Xuová, Profimedia.cz

Fotografka Mei Xuová

Pestrobarevný mlžný opar zahalující spodní část 188 metrů vysokého vodopádu působí skoro až pohádkově. S tímto místem se vlastně různé báchorky skutečně spojují. Místní se například kdysi báli na vodopád zpříma hledět, protože věřili, že v něm žije zlý duch Pohono, který by je proklel. Tento duch měl být údajně strážcem vchodu do Yosemitského údolí.

Vdechování vlhkého mlžného oparu naopak podle pověry přináší štěstí, a to hlavně těm, kteří plánují vdavky. Taková legenda vzhledem k názvu vodopádu asi nikoho příliš nepřekvapí.

Třináct kilometrů dlouhé údolí je frekventovanou turistickou lokalitou, podle čehož je také upraven terén. Cestovatelé tady mohou nejen podnikat nejrůznější túry, ale také přenocovat v kempech. Ty ale často bývají plné na dlouho dopředu. Kromě Bridalveil patří do údolí také proslulý Yosemitský vodopád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám