Hlavní obsah

Ostrov Sylt je baštou německé smetánky

Právo, Vladimír Plesník

Opravdu je to tak: ona rezidence nevyhlíží nijak přepychově, její honosnost nebije do očí. Cihlová chaloupka s doškovou střechou skrývá pouhé dvě místnosti. Ovšem pozemek o rozloze 2400 metrů čtverečních zvedl její cenu do astronomické výše.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Domek, který nechal postavit Matthias Haase.

Článek

Makléř Matthias Haase usedlost s rozlehlým pozemkem před čtyřmi lety prodal v přepočtu za 154 miliónů korun. Nejdražší víkendový dům, česky chata, tudíž zdobí severoněmecký ostrov Sylt.

Když ve stejné době hledal režisér Roman Polanski exteriéry pro snímek Ghost Writer (Muž ve stínu), šel najisto. Část příběhu někdejšího britského premiéra v podání jednoho z Bondů Pierce Brosnana, jenž při sepisování pamětí odhalí výjimečně třaskavý materiál, se odehrává na ostrově Martha’s Vineyard u amerického pobřeží.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Jedna z pláží ostrova Sylt.

Do tohoto útočiště bohatých a slavných, respektive slavných a bohatých, skvělý filmový vypravěč nesměl. V USA mu za sex s dvanáctiletou dívkou hrozilo zatčení, soud a vězení. Ve filmu Ghost Writer si proto zahrál Sylt.

Zlatá šedesátá

Seznam VIP hostů, kteří si navždy zamilovali zdejší nebeský klid, svěží vánek a stezky uprostřed dun, se podobá publikaci Kdo je kdo mezi celebritami. Vše začal spisovatel Thomas Mann s manželkou Katjou, následovala herečka a zpěvačka Marlene Dietrichová a zlatou éru přinesla 60. léta s divokými mejdany na bělostných plážích, kdy se na výdrž pilo nejdražší šampaňské a řádil tu legendární Gunter Sachs, povoláním playboy.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Idylka na syltském pobřeží.

„Dnes si tu s potěšením odpočinou třeba tenista Boris Becker, rakouský herec Klaus Maria Brandauer, zpěvák Eros Ramazzotti, módní car Karl Lagerfeld, televizní moderátor Günther Jauch nebo hned několik hvězd fotbalové bundesligy,“ upozorňuje průvodkyně Christine Guthoffová s tím, že maličký kousek pevniny uprostřed vln neunikl pozornosti ani hollywoodských hvězd Kevina Costnera či Nicka Nolteho.

„Proslýchá se, že ten, kdo v Německu vydělá opravdu velké peníze, si pořídí nejpozději do dvou let na Syltu luxusní dům. Většinu z rezidencí přitom postavili před sto lety jako své příbytky chudí rybáři,“ podotýká Sylke Nielsenová, která se na ostrově narodila, pak žila roky v New Yorku a na Floridě, aby se nakonec vrátila domů.

Když meďák přečuhuje

Prominenti přilétávají soukromými letadly na letišťátko ve Westerlandu, zatímco jejich porsche, mercedes či lamborghini za nimi zpravidla veze řidič z pevniny. Miláček na čtyřech kolech pak přesedne na speciálně upravené vozy Deustche Bahn (DB), které ho převezou z kontinentálního Niebüllu na Sylt po 11,3 kilometru dlouhé a uměle navršené Hindenburgově hrázi z roku 1927.

Vypráví se, že milionáře před lety pořádně zaskočila stuttgartská automobilka s trojcípou hvězdou. Poté, co vrhla na trh Mercedes třídy S, vyšlo najevo, že nový „meďák“ se na vagóny vůbec nevejde. Protože linka pevnina–ostrov patří mezi vůbec nejvýnosnější, DB si bleskově poradila: nakoupila širší vagóny.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Pohodlné plážové koše.

Nejen miliardáře a milionáře na Sylt přitahuje jódem a dalšími solemi prosycený vzduch, dlouhé procházky či projížďky na kole mezi vřesovišti a koupání na jedněch z nejkrásnějších pláží v Evropě. Relaxují v proslulých proutěných koších, dopřávají si skvělé místní ústřice, předvádějí se u golfových jamek.

Něco jako Atlantida

Ostrovu blažených, jak ho překřtil Thomas Mann, však hrozí nezanedbatelné nebezpečí. Divoké Severní moře se umí jaksepatří rozběsnit: při bouřích dokáže udeřit nevídanou silou až 180 tun na metr čtvereční a ukrást pořádnou porci písku.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Maják na ostrově Sylt.

Jeden příklad za všechny: poslední obří bouře v lednu 2007 odplavila především ze západní návětrné strany sto tisíc metrů čtverečních, jinak řečeno deset tisíc náklaďáků či třicet až padesát metrů pevniny.

„Pacient je na umělé výživě. Ročně stojí čtyři milióny eur (sto miliónů korun),“ podotýká Sylke Nielsenová k faktu, že ročně se Sylt „vyztuží“ miliónem kubíků písku, tedy množstvím nutným jen na to, aby pevniny neubývalo.

Více o Syltu

Zabírá asi 97 kilometrů čtverečních a na délku měří 40 kilometrů.

Žije tu 23 tisíc obyvatel.

Ročně ostrov navštíví 560 tisíc hostů.

Na nejužším místě měří necelých 500 metrů. V Hörnumeru se pláž zúžila natolik, že se tam už nedají umístit ani proutěné koše.

Sylt protíná celkem 200 kilometrů cyklostezek.

Nejlepší pláže pro rodiny s dětmi nabízejí vesničky List (na severu ostrova) a Hörnum (na jihu), v sezóně jsou k dispozici typické plážové koše a promenády lemují bistra.

Lze si tu půjčit koně a vyrazit na projížďku, pro menší děti jsou připraveni poníci.

Zajímavostí je, že až do poloviny 19. století tu nerostly skoro žádné stromy.

Když to říká, projíždí kolem Volkswagen Golf jednoho z místních. Majitel si zadní sklo ozdobil samolepkou se siluetou ostrova a přeškrtnutou siluetou Poseidona, starořeckého boha moře. Nad jeho trojzubcem se skví vzkaz: Vousáči, nemáš šanci!

Reklama

Výběr článků

Načítám