Hlavní obsah

V přístavu známém masakrem delfínů by se měl otevřít mořský park

V japonském přístavu Taidži, nechvalně známém krvavým lovem delfínů, by se měl otevřít mořský park. Návštěvníci by si v něm mohli nejen zaplavat s menšími delfíny a velrybami, ale také ochutnat pokrmy z jejich masa. Ekologičtí aktivisté plány odsuzují s tím, že se jedná o zneužívání těchto mořských savců ke komerčním účelům.

Foto: Profimedia.cz

V následujících několika letech by tady měl začít fungovat mořský park.

Článek

Taidži je dlouhá léta trnem v oku ekologickým aktivistům kvůli krutým praktikám místních rybářů při lovu delfínů. Podle tradice zvířata naženou do zátoky Hatakedžiri, kde z nich vyberou několik desítek na prodej do akvárií a zbytek zabijí na maso. Světová veřejnost o tomto způsobu lovu ví zejména díky oskarovému dokumentárnímu filmu Zátoka (The Cove) z roku 2009.

Vládní úředník Masaki Wada uvedl, že nové plány na vytvoření mořské rezervace zdaleka neznamenají, že by městečko podlehlo tlaku bojovníků za práva zvířat, kteří tam často přijíždějí demonstrovat za ukončení lovu delfínů. Projekt má podle Wady naopak zajistit, že bude tradiční způsob lovu pokračovat.

„Chceme přeměnit celé město v park, kde bude možné pozorovat mořské savce, plavat společně s nimi nebo se vedle nich projíždět na kajaku a současně ochutnávat různé mořské produkty, včetně masa velryb a delfínů,“ prohlásil Wada. „Již nyní využíváme delfíny a malé velryby pro turistický ruch v zátoce, kde se delfíni každoročně loví,“ dodal.

Nové delfíní a velrybí safari má vzniknout v severozápadní části Taidži na 28 hektarech plochy tak, že bude s pomocí sítí přehrazen vstup do zátoky Moriura. Tam budou vypuštěny velryby černé a delfíni skákaví, kteří byli odchyceni v blízkosti města. Park bude zahrnovat i pláže a předpokládá se, že část parku bude otevřena během pěti let.

Taidži může turisty lákat i jinak

Ekologičtí aktivisté záměr kritizují. „Celý plán je založen na představě, že obyvatelé mohou volně využívat delfíny a velryby jako zdroj, ale tito savci nepatří Taidži,“ uvedla šéfka japonské ekologické organizace IKAN Nanami Kurasawaová.

„Mořští savci migrují oceány a podle názoru mezinárodní veřejnosti by do života volně žijících druhů neměli lidé zasahovat. Tento plán vyvolá další protesty proti lovu delfínů,“ myslí si.

Obyvatele Taidži argumentují, že je lov delfínů součástí 400 let staré velrybářské a kulinářské tradice. Kurasawaová namítá, že poptávka po delfíním mase klesá a jen 100 z 3400 obyvatel městečka se podílí na lovu delfínů a obchodních aktivitách s tím spjatých.

„Jestli chtějí přitáhnout víc turistů, mohou kupříkladu vystavovat krásné lodě užívané k lovu velryb v minulosti. Tak by mohli ukázat tradice bez kontroverzí,“ podotkla.

Anketa

Podpořili byste vznik mořského parku v japonském přístavu Taidži?
Ano
5,6 %
Ne
94,4 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám